Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Η πρώτη σου επίσκεψη στο γυναικολόγο

Η πρώτη σου επίσκεψη στο γυναικολόγο

Το να μεγαλώνεις σημαίνει να γίνεσαι υπεύθυνη, να νοιάζεσαι για το σώμα σου και να μη βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου. Η σκέψη της πρώτης επίσκεψης στο γυναικολόγο ίσως σε φοβίζει λίγο, αλλά αν γνωρίζεις εκ των προτέρων τι πρέπει να περιμένεις θα έχεις λιγότερο άγχος.

Η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο θα ήταν καλό να γίνει πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών και μεταξύ 13 έως 16 ετών . Αυτή η πρώτη επίσκεψη μπορεί να αφορά μόνο μια συζήτηση με το γιατρό σου, έτσι για να γνωριστείτε, να ξέρεις τι θα περιμένεις στις επόμενες συναντήσεις σας και να λύσεις κάποιες απορίες που μπορεί να σου έχουν δημιουργηθεί σχετικά με τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου. Τι περιλαμβάνει, λοιπόν, η πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο:

  1. Iστορικό

Να είσαι προετοιμασμένη ότι ο γυναικολόγος θα σε ρωτήσει διάφορες ερωτήσεις σχετικές με την υγεία σου και την υγεία μελών της οικογένειας σου, σχετικές με την περίοδό σου και τη σεξουαλική σου ζωή. Ο λόγος που θα σου κάνει αυτές τις ερωτήσεις είναι για να καταλάβει πως μπορεί να σε φροντίσει καλύτερα. Ευκαιρία είναι λοιπόν να του υποβάλλεις κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις σχετικές με θέματα που σε απασχολούν.

  1. Kλινική εξέταση

Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει εκτίμηση του ύψους και του βάρους, έλεγχο για τριχοφυΐα και για ακμή.
Η εξέταση των μαστών περιλαμβάνει εκτίμηση της ανάπτυξης και ψηλάφηση για τυχόν ογκίδια.
Οι περισσότερες κοπέλες δε χρειάζονται αμφίχειρο γυναικολογική στην πρώτη τους επίσκεψη. Αν όμως έχεις ήδη αρχίσει σεξουαλικές επαφές και έχεις κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα τότε μάλλον θα υποβληθείς σε αυτήν την εξέταση. Ο γιατρός θα σου ζητήσει να γδυθείς από τη μέση και κάτω και θα φορέσεις μια ρόμπα η θα σκεπαστείς με ένα χάρτινο ή υφασμάτινο σεντόνι. Θα καθίσεις στη γυναικολογική καρέκλα, θα ξαπλώσεις και θα βάλεις τα πόδια στις ειδικές θέσεις. Ο γιατρός φορά τα ειδικά αποστειρωμένα γάντια και θα ελέγξει το αιδοίο και με την εισαγωγή ενός μικρού πλαστικού διαστολέα θα ελέγξει τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας, το κατώτερο μέρος της μήτρας δηλαδή, αυτό που βρίσκεται στο βάθος του κόλπου. Ίσως χρειαστεί να πάρει με μια λεπτή μπατονέτα δείγμα κολπικών υγρών για καλλιέργεια, μην τυχόν και υπάρχει κάποια μόλυνση. Επίσης μπορεί να πάρει με ένα λεπτό βουρτσάκι ή σπάτουλα δείγμα κυττάρων τραχήλου για τεστ Παπανικολάου. Το δείγμα αυτό το απλώνει σε ένα πλακάκι ή το βάζει σε ένα βαζάκι με υγρό και το στέλνει στον κυτταρολόγο, ο οποίος ανιχνεύει με το μικροσκόπιο κύτταρα που έχουν λόιμωξη από τον ιό HPV, που λίγες φορές μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στη συνέχεια θα αφαιρέσει τον κολποδιαστολέα και θα εισάγει το δείκτη στον κόλπο και με το άλλο χέρι θα πιέσει ελαφρά το κατώτερο τμήμα της κοιλιάς. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να ψηλαφίσει τα έσω γεννητικά όργανα, δηλαδή τη μήτρα και τις ωοθήκες και να εντοπίσει αν υπάρχει κάποια ανωμαλία ή ευαισθησία σε κάποιο ιδιαίτερο σημείο. Γενικά, αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, η γυναικολογική εξέταση μπορεί να είναι ελαφρώς ενοχλητική, αλλά δεν προκαλεί πόνο.

  1. Υπερηχογράφημα

Ίσως υποβληθείς και σε ένα υπερηχογράφημα διακολπικό ή διακοιλιακό για πιο ολοκληρωμένο έλεγχο των έσω γεννητικών οργάνων.

  1. Συζήτηση

Η πρώτη συνάντηση με το γυναικολόγο πρέπει να περιλαμβάνει και την ενημέρωση σου για το εμβόλιο έναντι κάποιον καρκινογόνων τύπων ΗPV και τα ευεργετικά του αποτελέσματα στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στην επόμενη συνάντηση μπορεί να γίνει η πρώτη από τις τρείς δόσεις του εμβολίου.
Η πρώτη αλλά και κάθε επόμενη επίσκεψη στο γυναικολόγο τελειώνει με μερικές υπενθυμίσεις σε μερικά ναι και μερικά όχι. Ναι, λοιπόν, στην υγιεινή διατροφή, στην άσκηση και διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους, στη χρήση του προφυλακτικού, τον περιοδικό γυναικολογικό προληπτικό έλεγχο και όχι στο κάπνισμα, την κατάχρηση του αλκοόλ, τα ναρκωτικά και στο καταστροφικό και μη δημιουργικό άγχος.

Η απόφαση για μια πρώτη επίσκεψη στο γυναικολόγο από μια έφηβη που ουσιαστικά δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, εδώ που τα λέμε θέλει λίγο θάρρος, αλλά δείχνει υπευθυνότητα και διάθεση να εξασφαλίσει ένα τρόπο ζωής που θα της παρέχει πρόληψη και υγεία, όπως άλλωστε της αξίζει.