Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Επισκληρίδιος αναισθησία

Επισκληρίδιος αναισθησία

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αναλγησίας στον τοκετό;

Ο πόνος κατά τον τοκετό είναι πιθανώς κάτι που σας ανησυχεί και δε σας αφήνει να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τις τελευταίες ημέρες της εγκυμοσύνης σας. Εμείς οι γυναικολόγοι πλέον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προτείνουμε την επισκληριδιο αναισθησία.

Πως γίνεται η επισκληρίδιος;

Θα χρειαστεί να σας τοποθετήσουν έναν ενδοφλέβιο καθετήρα κι έναν ορό. Όταν οι συσπάσεις της μήτρας γίνουν ρυθμικές κι αποκτήσουν σταδιακώς αυξανόμενη ένταση θα έρθει ο αναισθησιολόγος, ο οποίος θα σας ζητήσει να παραμείνετε ακίνητη σε εμβρυική στάση ή καθισμένη στο κρεβάτι σκυμμένη προς τα κάτω για να τοποθετήσει τον επισκληρίδιο καθετήρα. Συνήθως χρειάζονται 20 λεπτά για την τοποθέτηση του επισκληριδίου καθετήρα κι άλλα 20 για να αισθανθείτε διαφορά στον πόνο.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα της επισκληριδίου;

Τα πλεονεκτήματα της ΕΑ είναι η εξαιρετική ανακούφιση από τον πόνο. Η επισκληρίδιος που γίνεται κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού τοκετού επιτρέπει την κινητικότητα των κάτω άκρων και τις συσπάσεις των κοιλιακών μυών όταν γίνει η τελεία διαστολή και φτάσει η ώρα της εξώθησης. Θα μπορείτε δηλαδή να σφιχτείτε για να βγει το μωρό. Αν χρειαστεί καισαρική μέσω του ίδιου επισκληριδίου καθετήρα γίνεται παραπάνω δόση.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της επισκληριδίου;

Πιθανά προβλήματα της ΕΑ είναι ότι αν χρειαστούν επαλαμβανόμενες δόσεις, σε περίπτωση που ο τοκετός έχει μεγάλη διάρκεια, μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή αδυναμία των κάτω άκρων και αύξηση της πιθανότητας να γεννηθεί το μωρό με εμβρυουλκία (βεντούζα ή κουτάλες). Μπορεί επίσης, να προκαλέσει παροδικά υπόταση, φαγούρα , πυρετό και πόνο στο σημείο της ένεσης στην πλάτη. Πιο σπάνιες και σοβαρές είναι οι εξής επιπλοκές: σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης, μη αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο στην καισαρική ώστε να χρειαστεί κι άλλη μέθοδος αναισθησίας, σοβαρός πονοκέφαλος, παροδικό μούδιασμα ή αδυναμία άκρων λόγω τραυματισμού νεύρου. Ακόμα πιο σπάνιες είναι η μόνιμη βλάβη νεύρων, μόλυνση ή αιμάτωμα. Οι επιπλοκές ποικίλουν σε συχνότητα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο.