Κυστίτιδα: άλλος ένας γυναικείος βραχνάς
Tι είναι η κυστίτιδα;
Η κυστίτιδα ανήκει στις ουρολοιμώξεις, δηλαδή στις λοιμώξεις ή φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, ενώ η πυελονεφρίτιδα είναι η φλεγμονή των νεφρών. Η πυελονεφρίτιδα είναι πιο σοβαρή κατάσταση, που συνοδεύεται από πόνο στα νεφρά και πυρετό και συνήθως απαιτεί ενδοφλέβια χορήγηση αντιβίωσης με νοσηλεία σε νοσοκομείο. Υπάρχει περίπτωση μια κυστίτιδα που δεν έχει αντιμετωπισθεί εγκαίρως και επαρκώς να οδηγήσει σε πυελονεφρίτιδα γι’ αυτό δεν πρέπει να υποτιμούμε τα συμπτώματα της κυστίτιδας που θα αναπτύξουμε παρακάτω.
Ποια είναι η αιτία της κυστίτιδας;
Η ουρολοίμωξη οφείλεται σε ένα μικρόβιο που έχει περάσει από τα έξω γεννητικά όργανα, διαμέσου της ουρήθρας, μέσα στην ουροδόχο κύστη και έχει βρει τις κατάλληλες συνθήκες για να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει φλεγμονή. Οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι σεξουαλικώς ενεργείς, οι έγκυες και εκείνες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, παθαίνουν κυστίτιδα πιο συχνά από τους άνδρες. Οι περισσότερες γυναίκες θα πάθουν τουλάχιστον μια φορά κυστίτιδα στη ζωή τους. Μερικές παθαίνουν ακόμα και 4-5 φορές το χρόνο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κυστίτιδας;
Κατά την ούρηση η γυναίκα μπορεί να νιώσει οξύ και διαπεραστικό πόνο στην ουρήθρα ή πίεση και πόνο πολύ χαμηλά στην κοιλιά. Επίσης έχει το αίσθημα σχεδόν συνεχούς τάσης για ούρηση. Γι΄αυτό το λόγο πηγαίνει συχνά στην τουαλέτα και βγάζει λίγα ούρα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας της με τη μορφή δέκατων. Καμιά φορά τα ούρα είναι δυνατόν να έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα γιατί περιέχουν αίμα ή να είναι δύσοσμα.
Πώς γίνεται η πρόληψη της κυστίτιδας;
Για να προλάβετε μια ουρολοίμωξη πίνετε τουλάχιστον έξι-οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα και ένα ποτήρι χυμό από κράνμπερις τον οποίο θα βρείτε σε καταστήματα υγιεινών τροφών ή παίρνετε χάπια από κράνμπερις που υπάρχουν σα συμπληρώματα διατροφής στα φαρμακεία. Μετά τη σεξουαλική επαφή να πλένεστε εξωτερικά και να ουρείτε. Προτιμάτε τα βαμβακερά και άνετα εσώρουχα και μετά την ούρηση σκουπίζεστε από εμπρός προς τα πίσω.
Πως γίνεται η θεραπεία της κυστίτιδας;
Αφού αναφέρετε τα συμπτώματα στο γιατρό σας, θα χρειαστεί να δώσετε ένα δείγμα από τα ούρα σας, σε αποστειρωμένο βαζάκι, σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο. Προσοχή! Πριν δώσετε τα ούρα να πλυθείτε εξωτερικά, να σκουπιστείτε και αφού αφήσετε να φύγει μια μικρή ποσότητα στην αρχή της ούρησης, δώστε ένα δείγμα από τα ενδιάμεσα ούρα. Λέμε ότι είναι καλύτερα να δώσετε τα πρώτα πρωινά ούρα, αλλά σε περιπτώσεις που επείγει αυτό δεν είναι απόλυτο. Στη συνέχεια ο γιατρός σας θα σας συστήσει μια αντιβίωση που θα λαμβάνετε τουλάχιστον μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ούρων. Η πρώτη απάντηση που δίνεται πολύ γρήγορα είναι αυτή της γενικής ούρων όπου συνήθως αναφέρεται ότι υπάρχουν πυοσφαίρια και μικροοργανισμοί, ενώ η δεύτερη εξέταση, η καλλιέργεια ούρων, που κάνει 2-3 μέρες για να βγει, δείχνει συγκεκριμένα ποιο μικρόβιο είναι υπεύθυνο για τη φλεγμονή. Η καλλιέργεια ούρων συνοδεύεται, συνήθως, από το αντιβιόγραμμα που μας λέει σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητο το υπεύθυνο μικρόβιο. Αν, λοιπόν, το αντιβιοτικό που ήδη λαμβάνετε είναι ένα από αυτά, τότε το συνεχίζετε για όσο σας πει ο γιατρός σας, αλλιώς θα χρειαστεί να σας αλλάξει αντιβιοτικό.