Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Η ρήξη του παρθενικού υμένα

Η ρήξη του παρθενικού υμένα

Ο παρθενικός υμένας είναι ένας λεπτός υμένας που καλύπτει τμήμα του ανοίγματος του κόλπου. Μερικές γυναίκες και όχι όλες, που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή εμφανίζουν μικρή ποσότητα αίματος και λίγο πόνο μετά τη ρήξη του υμένα.

Ο υμένας, αν σπάσει, δεν σχηματίζεται πάλι κι αυτά τα προβλήματα συνήθως δε θα παρουσιαστούν ξανά, ακόμα και αν περάσει πολύς καιρός για την επόμενη επαφή. Παρόλα αυτά, μερικές φορές μπορεί να εκδηλωθεί μια ήπια ενόχληση και λίγο αίμα και σε κάποιες από τις επόμενες επαφές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μυς γύρω από τον κόλπο δεν είναι χαλαροί. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος και στο φόβο που έχει η γυναίκα για την πρώτη της επαφή, αλλά είναι και οργανικό γιατί οι μυς αυτοί δεν έχουν μάθει να διατείνονται. Καθώς η γυναίκα έχει πιο συχνές σεξουαλικές επαφές οι μυς που βρίσκονται γύρω από τον κόλπο χαλαρώνουν σιγά σιγά και το πέος εισέρχεται πιο εύκολα στον κόλπο. Επίσης το δέρμα  και ο βλεννογόνος γύρω και στην είσοδο του κόλπου είναι λεπτό και ευαίσθητο σε εκδορές, που μπορεί να οδηγήσουν σε μικρή αιμορραγία. Με την πάροδο του χρόνου οι ιστοί αποκτούν πάχος και ανθεκτικότητα.

Για να διευκολυνθεί η είσοδος του πέους, στην πρώτη σεξουαλική επαφή και στις επόμενες,  πρέπει να υπάρχει καλή ύγρανση στον κόλπο. Αυτό είναι εφικτό με τη καλή προετοιμασία και διέγερση της γυναίκας από τον σύντροφό της, πριν την διείσδυση ή και με τη χρήση ενός υγραντικού μέσου σε μορφή gel, από φαρμακείο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η σεξουαλική επαφή είναι ευχάριστη και απολαυστική και για τα δυο μέλη.

Τέλος μια υπενθύμιση: οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από την πρώτη σεξουαλική επαφή δεν είναι πλήρης, αν δεν περιλαμβάνει αναφορά στο ασφαλές σεξ και ιδιαίτερα στη χρήση του προφυλακτικού.