Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Πότε πρέπει να φέρω την έφηβο κόρη μου για πρώτη φορά σε γυναικολόγο;

Προτείνω η κόρη σας να επισκεφθεί για πρώτη φορά γυναικολόγο όταν της έρθει η περίοδος. Καλό είναι πάντως να έχει πάει μέχρι τα 17, είτε έχει αδιαθετήσει είτε όχι. Η επίσκεψη αυτή είναι κυρίως εκπαιδευτικού χαρακτήρα, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει και αδρή κλινική εξέταση κυρίως για την εκτίμηση του βάρους, του ύψους, της ανάπτυξη των μαστών, της παρουσίας ακμής και τριχοφυΐας. Πρέπει να αφορά επίσης την ενημέρωση της για τα σεξουαλικός μεταδιδόμενα νοσήματα, την αντισύλληψη και γενικά για την ασφαλή σεξουαλική συμπεριφορά. Επίσης θα γίνει και μια συζήτηση για τη σωματική υγιεινή και τη φυσιολογία του κύκλου της, δηλαδή πώς γίνεται και τι προκαλεί την ωορρηξία και την περίοδο. Επιπλέον συμπεριλαμβάνεται η μύηση στην ψηλάφηση του στήθους της και ο εμβολιασμός της, προαιρετικά, κατά του HPV.

Τι μπορώ να κάνω για τον έντονο πόνο στην περίοδο;

H ιδιοπαθής  δυσμηνόρροια, δηλαδή ο πόνος στην περίοδο που δεν έχει κάποια εμφανή αιτία, είναι μια πολύ συχνή και ενοχλητική κατάσταση. Εκτός από τα συνήθη παυσίπονα (παρακεταμόλη, ιβοπρουφένη, πιροξικάμη κ.α.),τρείς είναι οι παράγοντες που, αποδεδειγμένα, μειώνουν την έντασή της.  Πρώτα είναι ο χρόνος, καθώς με την αύξηση της ηλικίας της γυναίκας μειώνεται και ο βαθμός του πόνου. Δεύτερος παράγοντας είναι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός και τρίτος παράγοντας, η λήψη αντισυλληπτικών δισκίων. Εναλλακτικά μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός.

Πού θα κάνω το εμβόλιο για τον HPV. Έχει παρενέργειες;

Ο εμβολιασμός γίνεται δωρεάν μέσω του ασφαλιστικού φορέα για κορίτσια και γυναίκες 11-18 ετών και χορηγείται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών σε κορίτσια ηλικίας 11 έως <15 ετών. Εφόσον η έναρξη του εμβολιασμού γίνει μετά τη συμπλήρωση του 15ου έτους, χορηγείται σε τρεις δόσεις εντός 6 μηνών. Μεγαλύτερες γυναίκες φαίνεται ότι μπορούν να εμβολιαστούν, αφού κάνουν μια εξέταση που λέγεται HPV test και δείξει ότι δεν είναι φορείς των ιών που καλύπτει το εμβόλιο. Τότε πρέπει να προμηθευτούν το εμβόλιο από το φαρμακείο και να καλύψουν οι ίδιες τη δαπάνη. Το εμβόλιο συντηρείται στο ψυγείο μέχρι να γίνει ο εμβολιασμός στο ιατρείο του γυναικολόγου. Σημαντικές επιπλοκές, εκτός από ήπιες κα παροδικές τοπικές αντιδράσεις δεν έχουν αναφερθεί.

Η μητέρα μου έχει οστεοπόρωση. Τι να κάνω εγώ για να μην αποκτήσω το ίδιο πρόβλημα;

Ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας είναι η κορυφαία οστική πυκνότητα που αποκτήσατε μέχρι την ηλικία 25-30 έτη. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μέχρι εκείνη την ηλικία και η άσκηση. Αν είστε μια γυναίκα που διανύει την περίοδο της κλιμακτηρίου, βασικός κανόνας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι, να προσλαμβάνετε ασβέστιο με τη διατροφή (γαλακτοκομικά, αμύγδαλα, μπρόκολα, σπανάκι, σολωμός, σαρδέλες, σόγια) ή σαν συμπλήρωμα. Αν έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, πρέπει να πάρετε επαρκείς ποσότητες, επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής για να αποκατασταθεί η ανεπάρκεια. Σημαντική είναι επίσης η αποφυγή του καπνίσματος και της συχνής κατανάλωσης αλκοόλ και η άσκηση με αντίσταση (βαράκια ή μηχανήματα γυμναστικής με ρυθμιζόμενο βάρος, τρέξιμο, τένις, βάδισμα κα). Μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να κάνετε μια μέτρηση οστικής πυκνότητας, ενώ ο γιατρός σας θα υπολογίσει τον κίνδυνο που διατρέχετε να πάθετε κάταγμα κι αναλόγως θα σας προτείνει την  κατάλληλη θεραπεία αν είναι αναγκαίο.

Έχω πολυκυστικές ωοθήκες. Χρειάζομαι θεραπεία;

Το ΣΠΩ είναι έχει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων που ξεκινά από πολύ ήπια κλινικά σημεία, όπου μια απλή συστηματική παρακολούθηση είναι αρκετή, έως πολύ σοβαρά συμπτώματα όπως έντονες καθυστερήσεις περιόδου, υπογονιμότητα, πυκνή τριχοφυΐα και διαταραχή στη λειτουργία του παγκρέατος και στο μεταβολισμό των υδατανθράκων. ‘Όσο πιο σοβαρή η παρουσία του ΣΠΩ τόσο πιο μεγάλη είναι η ανάγκη σας για θεραπεία.

Έχω πάθει κολπίτιδα από μύκητες. Ο σύντροφος μου μπορεί να κολλήσει;

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι, ανάλογα με την τοπική άμυνα του οργανισμού του. Αν παρουσιάσει ερυθρότητα και αίσθημα κνησμού ή καύσου στη κορυφή του πέους θα πρέπει να πάρει αγωγή που συνήθως είναι μια κρέμα ανάλογη με αυτές που χρησιμοποιούν οι γυναίκες.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω στην εγκυμοσύνη;

Να αποφεύγετε τα ωμά ή όχι καλά ψημένα κρέατα και ψάρια, συμπεριλαμβανομένου και του sushi, αλλαντικά και λουκάνικα όπως χοτ ντογκ, πατέ, καπνιστά φυλασσόμενα στο ψυγείο, μαγιονέζες, σάλτσες και γλυκά που περιέχουν ωμά αυγά, μη παστεριωμένα τυριά και γάλα, αλκοόλ, όχι καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά, ψάρια που περιέχουν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου όπως καρχαρίας και ξιφίας και ωμά οστρακοειδή. Να ελαχιστοποιήσετε επίσης τη χρήση του καφέ στη μια με δυο φορές ημερησίως.

Ποια είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος αναλγησίας κατά τον τοκετό;

Είναι αναμφισβήτητα η επισκληρίδιος κατά την οποία ο αναισθησιολόγος με ένα λεπτό καθετήρα εγχέει τοπικό αναισθητικό στο χώρο γύρω από το νωτιαίο μυελό στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης. Το αναισθητικό αρχίζει να λειτουργεί σε 5-10 λεπτά και μουδιάζει μόνο τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για το αίσθημα του πόνου από τις συσπάσεις της μήτρας. Η γυναίκα αισθάνεται το άγγιγμα στην κοιλιά, κουνά τα πόδια, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι όρθια ή να περπατά και τέλος μπορεί να σφίξει τους κοιλιακούς μυς, όταν ολοκληρωθεί η διαστολή και φτάσει η ώρα που θα πρέπει να βγάλει το μωρό της. Συχνότερες επιπλοκές είναι η πτώση της πίεσης που αποκαθίσταται μετά τη χορήγηση ορών στη φλέβα, παροδικός ελαφρύς πόνος χαμηλά στη μέση και πιο σπάνια πονοκέφαλος.

Μπορώ να βάψω τα μαλλιά μου κατά την εγκυμοσύνη;

Από ότι φαίνεται δεν βλάπτει η βαφή των μαλλιών κατά τη διάρκεια της κύησης. Θα ήταν ίσως πιο φρόνιμο να γίνει μετά τις 12 πρώτες εβδομάδες, αφού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του εμβρύου. Πάντως αν βάφετε μόνη τα μαλλιά σας καλό θα ήταν να λάβετε κάποια μέτρα ώστε να εκτεθείτε όσο σε λιγότερα χημικά, όπως να φοράτε γάντια, να αφήσετε τη βαφή στην τρίχα για το λιγότερο δυνατό χρόνο και να βρίσκεστε σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο. Οι ανταύγειες και οι φυτικές βαφές είναι προτιμητέες.

Μπορώ να μείνω έγκυος αν είχα σεξουαλική επαφή στην περίοδο;

Ναι, μπορείτε να μείνετε έγκυος στην περίοδο, αν κάνετε σεξ δίχως να χρησιμοποιήσετε μια μέθοδο αντισύλληψης. Οι πιθανότητες, βέβαια, να συμβεί κάτι τέτοιο είναι λίγες.  Οι πιο πιθανές μέρες για μια γυναίκα να μείνει έγκυος είναι στη μέση του κύκλου της, κοντά στην ωορρηξία της, που συνήθως συμβαίνει στη 12η – 16η μέρα, για γυναίκες που ο κύκλος τους διαρκεί 26-30 μέρες περίπου. Αν όμως μια γυναίκα έχει μικρότερο κύκλο, όπως 22 ημερών, τότε η ωορρηξία της θα γίνει στην 8η μέρα, λίγο μετά το τέλος της περιόδου της. Αν είχε επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου, τα σπερματοζωάρια θα βρίσκονται ήδη μέσα στη μήτρα και είναι δυνατόν να γονιμοποιηθεί το ωάριό της. Γενικά, τα σπερματοζωάρια ζουν 2-3 μέρες μέσα στη μήτρα της γυναίκας, αλλά καμιά φορά μπορεί να ζήσουν έως και 5 μέρες. Έτσι, για παράδειγμα, αν μια γυναίκα είχε μια σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ενώ ήταν σε περίοδο και έχει ωορρηξία 4-5 μέρες αργότερα, τότε θα μπορούσε θεωρητικά να μείνει έγκυος.

Όταν θα έχω την πρώτη μου σεξουαλική επαφή θα έχω αιμορραγία και πόνο;

Ο παρθενικός υμένας είναι ένας λεπτός υμένας που καλύπτει τμήμα του ανοίγματος του κόλπου. Μερικές γυναίκες και όχι όλες, που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή εμφανίζουν μικρή ποσότητα αίματος και λίγο πόνο μετά τη ρήξη του υμένα. Ο υμένας, αν σπάσει, δεν σχηματίζεται πάλι κι αυτά τα προβλήματα συνήθως δε θα παρουσιαστούν ξανά, ακόμα και αν περάσει πολύς καιρός για την επόμενη επαφή. Παρόλα αυτά, μερικές φορές μπορεί να εκδηλωθεί μια ήπια ενόχληση και λίγο αίμα και σε κάποιες από τις επόμενες επαφές. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μυς γύρω από τον κόλπο δεν είναι χαλαροί. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος και στο φόβο που έχει η γυναίκα για την πρώτη της επαφή, αλλά είναι και οργανικό γιατί οι μυς αυτοί δεν έχουν μάθει να διατείνονται. Καθώς η γυναίκα έχει πιο συχνές σεξουαλικές επαφές οι μυς που βρίσκονται γύρω από τον κόλπο χαλαρώνουν σιγά σιγά και το πέος εισέρχεται πιο εύκολα στον κόλπο. Επίσης το δέρμα  και ο βλεννογόνος γύρω και στην είσοδο του κόλπου είναι λεπτό και ευαίσθητο σε εκδορές, που μπορεί να οδηγήσουν σε μικρή αιμορραγία. Με την πάροδο του χρόνου οι ιστοί αποκτούν πάχος και ανθεκτικότητα. Για να διευκολυνθεί η είσοδος του πέους, στην πρώτη σεξουαλική επαφή και στις επόμενες,  πρέπει να υπάρχει καλή ύγρανση στον κόλπο. Αυτό είναι εφικτό με τη καλή προετοιμασία και διέγερση της γυναίκας από τον σύντροφό της, πριν την διείσδυση ή και με τη χρήση ενός υγραντικού μέσου σε μορφή gel, από φαρμακείο. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η σεξουαλική επαφή είναι ευχάριστη και απολαυστική και για τα δυο μέλη. Τέλος μια υπενθύμιση: οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από την πρώτη σεξουαλική επαφή δεν είναι πλήρης, αν δεν περιλαμβάνει αναφορά στο ασφαλές σεξ και ιδιαίτερα στη χρήση του προφυλακτικού.

Να πάρω αντισυλληπτικά χάπια για την ακμή μου;

Η ακμή δημιουργείται από τη συσσώρευση σμήγματος και νεκρών κυττάρων στο θύλακα της τρίχας. Τα μικρόβια παίζουν επίσης το ρόλο τους, όταν επιμολύνουν το θύλακα και προκαλείται φλεγμονή. Τα αντισυλληπτικά βοηθούν στην υποχώρηση της ακμής,  μειώνοντας την παραγωγή του σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, την ουσία που λιπαίνει τη βάση της τρίχας και το δέρμα. Επειδή τα αντισυλληπτικά χάπια καταστέλλουν ένα μόνο μηχανισμό δημιουργίας της ακμής, καλύτερα θα ήταν, να χρησιμοποιούνται μαζί με κάποια κρέμα κατά της ακμής. Για αισθητό αποτέλεσμα θα χρειαστεί να περάσουν μερικοί μήνες λήψης  αντισυλληπτικών δισκίων.  Προτού τα ξεκινήσετε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, γιατί αν και θεωρούνται γενικώς ασφαλή και αποτελεσματικά, μερικές γυναίκες  παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών.

Κάθε πότε πρέπει να έρχομαι σε σεξουαλική επαφή για να μεγιστοποιήσω τις πιθανότητες εγκυμοσύνης;

Είναι μύθος ότι οι συχνές σεξουαλικές επαφές  μπορούν να εξασθενίσουν το σπέρμα. Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο συχνά τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες εγκυμοσύνης. Επίσης πολλά ζευγάρια θεωρούν ότι είναι καλύτερα να έχουν επαφές μόνο γύρω από την ωορρηξία, ώστε το σπέρμα που συσσωρεύεται στους όρχεις να είναι πιο πολύ. Κι αυτό είναι μύθος γιατί όταν το σπέρμα μένει πάνω από τρείς τέσσερεις μέρες στους όρχεις, υπάρχουν επιπτώσεις στην ποιότητά του. Όσο πιο συχνά ανανεώνεται το σπέρμα με εκσπερμάτιση, τόσο πιο υγιές είναι. Εξάλλου η στόχευση της ωορρηξίας δημιουργεί στρες στον καθένα χωριστά, αλλά πολλές φορές και στην ίδια τη σχέση, Τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι είναι απαραίτητες οι καθημερινές επαφές. Δύο ή, ακόμα καλύτερα, τρείς φορές την εβδομάδα είναι κι αυτές αρκετές.

Μπορεί να μείνω έγκυος με τα προσπερματικά υγρά;

Ναι, γιατί τα προσπερματικά υγρά περιέχουν και σπέρμα, που σημαίνει ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ακόμα και όταν η εκσπερμάτωση δε γίνεται στον κόλπο. Αν και η διακεκομμένη συνουσία είναι μια από τις πιο παλιές, εύκολες και χωρίς παρενέργειες μέθοδος αντισύλληψης, εντούτοις είναι αναξιόπιστη και δεν προσφέρει προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Είμαι σε εμμηνόπαυση, πρέπει να πάρω ορμόνες;

Αν έχετε πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια (οι ωοθήκες σταμάτησαν να λειτουργούν και να παράγουν οιστρογόνα ή αφαιρέθηκαν χειρουργικά, σε ηλικία<40 ετών) ή αν έχετε πρώιμη εμμηνόπαυση (αντίστοιχα σε ηλικία<45 ετών) πρέπει να πάρετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ανεξάρτητα από την εμφάνιση συμπτωμάτων ή όχι, γιατί οι καταστάσεις αυτές δε θεωρούνται φυσιολογικές. Η θεραπεία θα σας χορηγηθεί περίπου μέχρι τη φυσιολογική ηλικία εμμηνόπαυσης (50-51έτη). Αν όμως μπαίνετε στην εμμηνόπαυση σε φυσιολογική ηλικία (γύρω στα 50 έτη), τότε θα πάρετε θεραπεία αν  παρουσιάζετε συμπτώματα, που επηρεάζουν σημαντικά το επίπεδο της ζωής σας ή αν έχετε αυξημένο κίνδυνο κατάγματος λόγω οστεοπόρωσης.

Πότε γίνεται καισαρική;

Αν ο τοκετός δεν εξελίσσεται ομαλά, αν πρέπει γρήγορα να γεννηθεί το μωρό, αν το μωρό δεν έρχεται με το κεφάλι , είναι μερικοί από τους λόγους που πρέπει να γίνει καισαρική τομή. Η αναισθησία επιλογής είναι η επισκληρίδιος. Η τομή γίνεται εγκάρσια εκεί που αρχίζει η τριχοφυΐα του εφηβαίου. H διάρκεια της επέμβασης είναι  περίπου 30 λεπτά και συνήθως για το υπόλοιπο 24ωρο ή λεχώνα μένει με τον ουροκαθετήρα και τον ορό της στο κρεβάτι και τρώει την επόμενη μέρα.

Ποια στοιχεία από το οικογενειακό μου ιστορικό έχουν σημασία αν θέλω να κάνω παιδί;

Αν θέλετε να αποκτήσετε παιδί ή αν μόλις αντιληφθήκατε ότι είσαστε έγκυος, θα φροντίστε να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας για μια προγεννητική εκτίμηση. Θα του αναφέρετε, αν στην ευρύτερη οικογένεια έχει γεννηθεί παιδί με κάποιο πρόβλημα σωματικό ή διανοητικό, ώστε να συζητήσετε ποιές εξετάσεις χρειάζεται να γίνουν. Έχετε υπόψη ότι τα τέσσερα συχνότερα κληρονομικά νοσήματα στην Ελλάδα είναι: Α) μεσογειακή αναιμία (1:12 Έλληνες είναι φορέας της μετάλλαξης του γονιδίου της β-σφαιρίνης, αλλά σε περιοχές όπως Θεσσαλία, Βοιωτία, Ηλεία, Ιόνια νησιά η συχνότητα είναι περισσότερο από 1:7), Β) κυστική ίνωση ( 1:20-25 Έλληνες είναι φορέας μετάλλαξης) , Γ) συγγενής βαρηκοΐα (1: 28 Έλληνες είναι φορέας της πιο συχνής μετάλλαξης υπεύθυνης για συγγενή κώφωση, 35 del G Conexin 26) και Δ) νωτιαία μυϊκή ατροφία ( 1:40  Έλληνες είναι φορέας μετάλλαξης). Αν υπάρχει στο στενό και ευρύτερο οικογενειακό ιστορικό κάποιο περιστατικό από τα παραπάνω νοσήματα, να το αναφέρετε στο γιατρό σας.

Τι μπορώ να κάνω για την ξηρότητα του κόλπου και τον πόνο στη σεξουαλική επαφή, που εμφανίστηκαν με την εμμηνόπαυση;

Στην εμμηνόπαυση οι ωοθήκες παύουν να παράγουν οιστρογόνα κι αυτό με τη σειρά του έχει, μεταξύ άλλων, επίπτωση στο επιθήλιο του κόλπου, το οποίο γίνεται λεπτό και ευαίσθητο και εύθρυπτο. Μια άλλη αλλαγή είναι η μείωση της βλέννας που παράγεται από τον τράχηλο της μήτρας και τους βαρθολίνειους και παραουρηθρικούς αδένες κατά τη σεξουαλική διέγερση. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η αίσθηση ξηρότητας στον κόλπο ο πόνος κατά την επαφή, που συμβαίνει στη 1 στις 4 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αυτή, μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο, κάποιο λιπαντικό του κόλπου κατά τη σεξουαλική επαφή όπως το Κ-Υ gel ή το EVA-vagil. Παράλληλα, για συστηματική ενυδάτωση του κόλπου προϊόντα όπως EVA-moist long acting ή το Replens, τοποθετούνται ενδοκολπικώς περίπου κάθε 3 μέρες. Για πιο σοβαρές καταστάσεις ο γυναικολόγος μπορεί να προτείνει κάποιο σκεύασμα που περιέχει οιστρογόνα.

Είμαι έγκυος και υποφέρω από ναυτία. Υπάρχει κάποια μη φαρμακευτική αγωγή να με βοηθήσει;

Σχεδόν οι μισές έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν  ναυτία και εμετούς της εγκυμοσύνης, ενώ μέχρι και το 80% των εγκύων θα εκδηλώσει μόνο ναυτία, κατά το πρώτο τρίμηνο, στην περίοδο που χρήση φαρμακευτικών ουσιών είναι πολύ περιορισμένη. Το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων προτείνει τη χρήση της βιταμίνης Β6 ή πυριδοξίνης σε δόσεις 10-25 mg, 3-4 φορές την ημέρα, για μερικές μέρες. Επίσης το ginger μπορεί να βοηθήσει ως αφέψημα ή συμπλήρωμα διατροφής. Επιπλέον, ανακούφιση θα προσφέρει και ο βελονισμός.

Είμαι έγκυος κι έχω φαγούρα στην κοιλιά. Είναι φυσιολογικό;

Η φαγούρα στην κοιλιά ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, όπου το δέρμα τεντώνεται και τραβάει είναι αρκετά συχνή. Οφείλεται στην ξηρότητα και μπορείτε να βοηθήσετε με ενυδατικές λοσιόν και λάδια. Αν η φαγούρα είναι πολύ έντονη, ξεκινά από τις παλάμες και τα πέλματα και επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα, μπορεί να οφείλεται σε ενδοηπατική χολόσταση της εγκυμοσύνης, μια κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, παρότι συνήθως δεν είναι επικίνδυνη για τη μητέρα και το μωρό.