Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Καρολίνα Κολιοπούλου: Γυναικολόγος-Μαιευτήρας-Χειρουργός / Εφηβεία  / Πώς να μιλήσω στο παιδί μου που είναι στην εφηβεία για το σεξ
Πώς να μιλήσω στο παιδί μου που είναι στην εφηβεία για το σεξ

Πώς να μιλήσω στο παιδί μου που είναι στην εφηβεία για το σεξ

Είναι αλήθεια ότι για πολλούς γονείς είναι άβολο να μιλήσουν με τα παιδιά τους για το σεξ. Αρκετοί μάλιστα θεωρούν πως αν ανοίξουν τη συζήτηση θα φανεί στην/στον έφηβο, σα να της/του λένε ότι είναι έτοιμη/ος για σεξ και να τους παροτρύνουν να το κάνουν. Τα γεγονότα όμως μας λένε, ότι είτε τους μιλήσουν, είτε όχι, αρκετοί έφηβοι θα έχουν ξεκινήσει σεξουαλικές επαφές πριν ολοκληρώσουν την εφηβεία τους. Αν οι γονείς δεν τους έχουν μιλήσει, θα έχουν ενημερωθεί από περιοδικά, τηλεόραση, διαδίκτυο ή από μεταξύ τους συζητήσεις. Ακόμα κι αν γίνεται το σχετικό μάθημα στα σχολεία, πολλά παιδιά ντρέπονται να εκφράσουν τις απορίες τους μπροστά στα υπόλοιπα και έτσι το επίπεδο της κατανόησης του θέματος είναι χαμηλό. Το δε πρόβλημα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι, ότι παρουσιάζουν το θέμα αρκετά ωραιοποιημένο και εύκολο, χωρίς να τονίζουν τις αρνητικές συνέπειες μιας ανεύθυνης συμπεριφοράς.

Τι μπορεί να κάνει ο γονιός, λοιπόν; Ιδανικά θα έπρεπε να είχε μιλήσει με το παιδί του προτού αυτό μπει στην εφηβεία. Πρέπει να συζητηθούν πρακτικά σημεία του σεξ, όπως πώς αυτό γίνεται, ποιοί είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που υπάρχουν και ποιές οι συναισθηματικές επιπτώσεις, αν το κάνουν χωρίς να είναι έτοιμοι, απλά επειδή πιστεύουν ότι όλοι το κάνουν. Πώς γίνεται αυτό; Ορίστε μερικές οδηγίες που μας έχουν δώσει οι ίδιοι οι έφηβοι, όταν ρωτήθηκαν για το πως θα ήθελαν να τους προσεγγίζουν οι γονείς τους στο θέμα αυτό:

-Να μη θίξουν το θέμα στα καλά καθούμενα. Είναι καλύτερα να βρουν μια αφορμή όπως μια φωτογραφία, ή μια σκηνή στην τηλεόραση.

-Να μην εκδηλώνουν έκπληξη, αμηχανία ή δυσαρέσκεια. Να ακούν με προσοχή τα παιδιά τους.

-Να μη βαρύνουν τη συζήτηση, αλλά ούτε να αστειεύονται. Να μιλούν χωρίς να κάνουν κήρυγμα και να ηθικολογίες. Να διατηρούν το ύφος μιας ελαφριάς κουβεντούλας.

-Να μην βομβαρδίσουν το παιδί με όλες τις πληροφορίες, σε μια φορά. Να δίνουν λίγες πληροφορίες σε διάφορες χρονικές στιγμές και με διαφορετικές και κατάλληλες αφορμές.

-Να μη μιλούν για τη δική τους σεξουαλική ζωή. Τα παιδιά τους νιώθουν αμήχανα και δυσάρεστα και συνήθως δεν έχουν καμιά διάθεση να μοιραστούν τέτοιες πληροφορίες με τους γονείς τους.

Ο γονιός πρέπει να τονίσει στο παιδί του, ότι δεν πρέπει να σκέφτεται με τη λογική «αφού όλοι το κάνουν, πρέπει να το κάνω κι εγώ». Είναι σημαντικό, να είναι ώριμο σωματικά και συναισθηματικά πριν προχωρήσει στην πρώτη του σεξουαλική επαφή. Όμως εξίσου σημαντικό είναι να το διαβεβαιώσει, ότι ανεξάρτητα από το τι πιστεύει αυτός σα γονιός, το παιδί του θα αποφασίσει το πότε και με ποιόν κι όταν το κάνει, η επιθυμία του γονιού είναι, η σεξουαλική επαφή, να είναι μια θετική, ασφαλής και ευχάριστη εμπειρία για αυτό.

Share