Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Καρολίνα Κολιοπούλου: Γυναικολόγος-Μαιευτήρας-Χειρουργός / Εμμηνόπαυση  / Στεφανιαία νόσος και έμφραγμα: τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες
Στεφανιαία νόσος και έμφραγμα: τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Στεφανιαία νόσος και έμφραγμα: τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες

Ο γυναικολόγος είναι ο προσωπικός γιατρός της γυναίκας σε όλες τις ηλικιακές φάσεις της. Οφείλει να της επιστήσει την προσοχή και σε άλλα θέματα υγείας, εκτός των γυναικολογικών, όπως στο θέμα της υγείας της καρδιάς της και να την παραπέμψει, στον ειδικό γιατρό.

Οι γυναίκες αναπτύσσουν προβλήματα με την καρδιά τους 7-8 χρόνια αργότερα από τους άνδρες, αλλά στην ηλικία των 65 ο κίνδυνος ισοσταθμίζεται για τα δυο φύλα.

Η στεφανιαία νόσος είναι η συχνότερη αιτία θανάτου για τις γυναίκες άνω των 65.

Η πιθανότητα για μια γυναίκα να πεθάνει από στεφανιαία νόσο είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι για καρκίνο του μαστού.

Η στεφανιαία νόσος στις γυναίκες άνω των 65 ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από ότι όλοι οι καρκίνοι μαζί.

Ένας κώδωνας κινδύνου είναι η αύξηση των εμφραγμάτων σε γυναίκες 35-54 ετών τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι σαφές ότι πρέπει να αφιερώσουμε χρόνο και προσοχή στην υγεία της καρδιάς μας.

Τα παρακάτω συμπτώματα του εμφράγματος πρέπει να τα γνωρίζουμε για να αναζητήσουμε άμεσα βοήθεια: πόνος και βάρος στο στήθος (συχνά αλλά όχι πάντα), δύσπνοια, πόνος στο λαιμό-σαγόνι και άνω μέρος της πλάτης, ναυτία- εμετός-δυσπεψία, μη αιτιολογημένη εφίδρωση, αιφνίδια καταβολή και κόπωση, ζάλη.

Σίγουρα είναι καλύτερα πάντως να προλάβουμε παρά να βρεθούμε στη θέση αναζήτησης θεραπείας.

Για τη γυναίκα όπως και για τον άντρα οι κυριότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι: το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη, το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία.

Αν και δε μπορείτε να αλλάξετε την ηλικία σας ή το οικογενειακό σας ιστορικό, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να αλλάξετε στον τρόπο της ζωής σας.

Πείτε λοιπόν, όχι στο κάπνισμα και ζητήστε τη βοήθεια του παθολόγου ή του καρδιολόγου σας για να ρυθμίσετε την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη σας.