Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Καρολίνα Κολιοπούλου: Γυναικολόγος-Μαιευτήρας-Χειρουργός / Εφηβεία  / Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αντισύλληψη
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αντισύλληψη

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αντισύλληψη

Αν δεν είσαστε έτοιμες για σεξ εκφράστε το, συζητήστε το και περιμένετε. Αν νομίζετε ότι είσαστε έτοιμες για σεξ ή αν έχετε ήδη αρχίσει σεξουαλικές επαφές πρέπει να πάρετε μέτρα για να προλάβετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Τα πιο διαδεδομένα μέσα αντισύλληψης στις έφηβες είναι το προφυλακτικό και το αντισυλληπτικό δισκίο. Το προφυλακτικό είναι εύκολο στη χρήση του και μπορείτε να το προμηθευτείτε από πολλά μέρη όπως φαρμακεία, περίπτερα, σούπερ-μάρκετ. Τοποθετείται στο πέος που είναι σε στύση πριν την έναρξη της σεξουαλικής επαφής και όταν ο άντρας εκσπερματώνει το σπέρμα μένει μέσα στο προφυλακτικό και όχι στον κόλπο της γυναίκας. Η σωστή εφαρμογή του προστατεύει από εγκυμοσύνη αλλά και από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα  νοσήματα.

Το αντισυλληπτικό δισκίο περιέχει ορμόνες που εμποδίζουν τις ωοθήκες της γυναίκας να κάνουν ωορρηξία και επομένως δεν μπορεί να συλλάβει, αλλά δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πρέπει να το παίρνετε την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας και ιδανικά, θα πρέπει να αποφεύγετε το κάπνισμα, γιατί έτσι μειώνεται η πιθανότητα παρενεργειών. Το αντισυλληπτικό εκτός από προστασία έναντι μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης προσφέρει κι άλλες ευεργετικές δράσεις. Ομαλοποιεί την περίοδο, μειώνει το αίμα που χάνεται με την περίοδο, μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, αντιμετωπίζει την ακμή και την περιττή τριχοφυΐα αλλά επίσης προστατεύει από καρκίνους (ωοθήκης και ενδομητρίου της μήτρας), από εξωμήτριο κύηση, κύστεις ωοθηκών, σιδηροπενική αναιμία λόγω μεγάλης απώλειας αίματος στην περίοδο, καλοήθη νόσο του μαστού και τον πόνο στην περίοδο.

Η επείγουσα αντισύλληψη είναι ένα χάπι που πρέπει να ληφθεί μέσα σε 3 ή 5 μέρες από μια επαφή η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.