Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Καρολίνα Κολιοπούλου: Γυναικολόγος-Μαιευτήρας-Χειρουργός / Βελονισμός  / Αν το πρόβλημά σας είναι οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης, δώστε μια ευκαιρία στο βελονισμό
Αν το πρόβλημά σας είναι οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης, δώστε μια ευκαιρία στο βελονισμό

Αν το πρόβλημά σας είναι οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης, δώστε μια ευκαιρία στο βελονισμό

Η εμμηνόπαυση για πολλές γυναίκες σε διάφορους πολιτισμούς θεωρείται μια θετική μετάβαση σε ένα στάδιο ζωής απελευθερωμένης από τον κίνδυνο εγκυμοσύνης, την αιμορραγία της περιόδου και τις προεμμηνορρυσιακές ψυχοσωματικές ενοχλήσεις. Θεωρείται η μετάβαση σε ένα στάδιο ζωής που χαρακτηρίζεται από γοητεία και σοφία. Όμως , πριν και κατά τη φάση αυτή, τo 30-70 % των γυναικών θα παρουσιάσει εξάψεις και νυκτερινές εφιδρώσεις. Περιγράφονται ως ένα αιφνίδιο κύμα ζέστης, συνήθως στο στήθος, λαιμό  και στο πρόσωπο, που συνοδεύεται από εφίδρωση και διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα ως μερικά λεπτά. Μπορεί να συνοδεύονται από αίσθημα ταχυπαλμίας, ευερεθιστότητα , ακόμα και πανικό. Δεν είναι απειλούν την υγεία της γυναίκας, αλλά είναι δυνατόν να υποβαθμίσουν την ποιότητα του ύπνου, της σεξουαλικής δραστηριότητας, της ψυχικής διάθεσης και γενικά της ζωής της. Η μέση διάρκεια για τα παραπάνω συμπτώματα είναι 4 έτη, αλλά στο 10% αυτών  των γυναικών οι ενοχλήσεις θα επιμείνουν για περισσότερα από 12 χρόνια.

Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση αυτών των ενοχλήσεων, αλλά δε στερείται παρενεργειών. Επίσης γυναίκες που έχουν ιστορικό καρκίνο του μαστού δεν είναι δυνατόν να είναι υποψήφιες για θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Μια αποτελεσματική θεραπεία για τις γυναίκες που είτε φοβούνται τις παρενέργειες της ορμονικής θεραπείας, είτε έχουν ιστορικό καρκίνου του μαστού είναι ο βελονισμός. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει αποτελεσματικότητα του βελονισμού 48-66% στη μείωση των εξάψεων με αποτέλεσμα που διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες μετά το τέλος της θεραπείας. Ο βελονισμός επίσης μπορεί να αντιμετωπίσει την αϋπνία και τις ψυχολογικές μεταπτώσεις, που σε πολλές γυναίκες, συνυπάρχουν με τις εξάψεις.

Ο βελονισμός έχει ηλικία μεγαλύτερη από 2500 έτη και αποτελεί τμήμα της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Για τους Κινέζους η βελονιστική θεραπεία επέρχεται μέσω της αποκατάστασης της ισορροπίας στο σώμα του yin και του yang  και της αποκατάστασης  της ροής ενέργειας Qi  σε κανάλια στο σώμα που λέγονται μεσημβρινοί. Στη δύση μια πιθανή επιστημονική θεωρία υποθέτει, ότι η αντιμετώπιση των εξάψεων με την παραπάνω θεραπεία, γίνεται επειδή ο βελονισμός αυξάνει τα επίπεδα  σεροτονίνης και ενδορφινών και ελαττώνει τα επίπεδα της νοραδρεναλίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα καθιστώντας το θερμορυθμιστικό κέντρο στον υποθάλαμο του εγκεφάλου πιο σταθερό.

Όποιος κι αν είναι τελικά ο μηχανισμός είναι αξιοθαύμαστη η συμβολή του βελονισμού στην ανακούφιση  από τις εξάψεις, συχνά από την πρώτη ακόμα συνεδρία, κάτι που είναι συχνά και εντυπωσιακά αντιληπτό από τον βελονιστή ιατρό στην καθημερινή κλινική πράξη.