Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Καρολίνα Κολιοπούλου: Γυναικολόγος-Μαιευτήρας-Χειρουργός / Βελονισμός  / Ο πόνος στην περίοδο αντιμετώπιζεται με βιοϊατρικό βελονισμό
Ο πόνος στην περίοδο αντιμετώπιζεται με βιοϊατρικό βελονισμό

Ο πόνος στην περίοδο αντιμετώπιζεται με βιοϊατρικό βελονισμό

Οι πόνοι, ή αλλιώς δυσμηνόρροια, λίγο πριν και κατά την περίοδο οφείλονται σε επώδυνες μυϊκές συσπάσεις (κράμπες) της μήτρας. Όπως κάθε πόνος έχει δυο συνιστώσες: την σωματική και την ψυχολογική. Η σωματική συνιστώσα είναι μια σειρά γεγονότων που δεν έχει πλήρως εξιχνιασθεί. Πιθανότατα αφορά την αυξημένη παραγωγή ουσιών τοπικά από το ενδομήτριο της μήτρας (προταγανδίνη F2a) και από την υπόφυση στον εγκέφαλο (αντιδιουρητική ορμόνη), οι οποίες προκαλούν αγγειοσύσπαση στο μυ της μήτρας κι επομένως ελαττωμένη οξυγόνωση. Λόγω αυτής της κατάστασης παράγονται τοπικά  ουσίες (λευκοτριένες, αναερόβιοι μεταβολίτες) που ευαισθητοποιούν τα νεύρα, τα οποία στέλνουν το επώδυνο ερέθισμα στον εγκέφαλο. Παράλληλα, για πολλές από αυτές τις γυναίκες, το κεντρικό νευρικό σύστημα είναι έτσι ρυθμισμένο, που τις κάνει πιο ευαίσθητες και σε λιγότερο επώδυνα ερεθίσματα. Η ψυχολογική συνιστώσα, αφορά τη διάσταση που δίνει στην ενόχληση ο εγκέφαλος, το βαθμό που επιτρέπει στην κατάσταση αυτή να επηρεάσει τις υπόλοιπες δραστηριότητες και το συναίσθημα.

Τα συνήθη παυσίπονα επηρεάζουν μόνο τη σωματική συνιστώσα κι επιπλέον έχουν πολλές παρενέργειες. Ο βελονισμός δρα θεραπευτικά, τόσο στη σωματική αιτία του πόνου, όσο και στο ψυχολογικό υπόβαθρο της δυσφορίας. Το ευχάριστο είναι ότι μετά από 10 περίπου συνεδρίες, το αποτέλεσμα είναι προληπτικό και μακροπρόθεσμο, προλαμβάνει δηλαδή τη δυσμηνόρροια που θα μπορούσε να επανεμφανιστεί για μήνες έως χρόνια.
Ακούγεται μαγικό αλλά δεν είναι. Πολλές μελέτες που έχουν γίνει πάνω στα θέμα, έχουν βγάλει τα εξής συμπεράσματα για τον τρόπο δράσης του βελονισμού στη δυσμηνόρροια:

  • Ρυθμίζει νευροενδοκρινικές λειτουργίες και έκφραση υποδοχέων στον άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-ωοθήκες (Liu 2009; Yang 2008)
  • Δρα ανασταλτικά στις μυϊκές συσπάσεις της μήτρας, καθώς αυξάνει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου, που έχει μυοχαλαρωτική δράση (Wang 2009)
  • Έχει χαλαρωτική δράση (Samuels 2008), μεταβάλλοντας τη βιοχημεία του εγκεφάλου, καθώς μειώνει τη σεροτονίνη (Zhou 2008)  και αυξάνει τις ενδορφίνες (Han, 2004) και το νευροπεπτίδιο Υ(Lee 2009)
  • Μειώνει τη φλεγμονή, προωθώντας την έκλυση αγγειακών και ανοσοτροποποιητικών παραγόντων (Zijlstra 2003; Kavoussi 2007)
  • Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τον πόνο.
  • Αυξάνει την αγείωση της μήτρας μέσω της ενεργοποίησης του αυτόνομου νευρικού συστήματος.
  • Απενεργοποιεί σημεία Τrigger στους κοιλιακούς μύες, επώδυνα σημεία κατά μήκος μιας συσπασμένης μυϊκής δεσμίδας, που μπορεί να ευθύνονται για την κλινική εικόνα της δυσμηνόρροιας.
Τα συνήθη παυσίπονα επηρεάζουν μόνο τη σωματική συνιστώσα κι επιπλέον έχουν πολλές παρενέργειες. Ο βελονισμός δρα θεραπευτικά, τόσο στη σωματική αιτία του πόνου, όσο και στο ψυχολογικό υπόβαθρο της δυσφορίας.

Οι Κινέζοι και οι παραδοσιακοί βελονιστές θα έλεγαν ότι ο βελονισμός οφείλει τα θεαματικά του αποτελέσματα στην ομαλοποίηση της ροής της ενέργειας μέσα σε κανάλια που λέγονται μεσημβρινοί. Ένας Δυτικός ιατρός χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να πειστεί για τη χρησιμότητα του βελονισμού. Αυτό του παρέχει η πλούσια επιστημονική βιβλιογραφία, αλλά και τα αποτελέσματα που έχει όταν την εφαρμόζει στους ασθενείς του. Στο παρακάτω, θα συμφωνούσαν Κινέζοι και Δυτικοί, ειπωμένο από τον καθένα με τα λόγια του:
Για την επίτευξη της Υγείας είναι απαραίτητη η ρύθμιση της ομοιόστασης του οργανισμού, ή αλλιώς η εξισορρόπηση του yin με το yang…!