Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Καρολίνα Κολιοπούλου: Γυναικολόγος-Μαιευτήρας-Χειρουργός / Κύηση  / Καταπολεμήστε τη χαλάρωση του κόλπου και την ακράτεια με ασκήσεις Kegel
Καταπολεμήστε τη χαλάρωση του κόλπου και την ακράτεια με ασκήσεις Kegel

Καταπολεμήστε τη χαλάρωση του κόλπου και την ακράτεια με ασκήσεις Kegel

Ο δρ Arnold Kegel το 1948 πρότεινε ένα πρόγραμμα ασκήσεων για τη βελτίωση της ακράτειας των ούρων που εμφάνιζαν οι γυναίκες μετά τον τοκετό τους. Οι ασκήσεις αυτές σκοπό είχαν, να δυναμώσουν τους μυς που βρίσκονται πέριξ της ουρήθρας και του κόλπου. Σήμερα οι ασκήσεις αυτές προτείνονται και στις γυναίκες που παρουσιάζουν ακράτεια ούρων μετά από προσπάθεια, όπως μετά από σήκωμα βάρους, γέλιο, φτέρνισμα ή στο χορό, στους άνδρες με ακράτεια ούρων μετά από εγχείρηση προστάτη και στους ανθρώπους με ακράτεια κοπράνων.

Οι ασκήσεις αυτές κατά την εγκυμοσύνη βοηθούν στη γρήγορη αποκατάσταση της πυελικής περιοχής, της περιοχής δηλαδή που θα διαταθεί για να περάσει το μωρό και στην πρόληψη της ακράτειας. Ένα άλλο πλεονέκτημα που δίνουν οι ασκήσεις Κegel κατά την εγκυμοσύνη είναι ότι η έγκυος αντιλαμβάνεται πιο συνειδητά τη συγκεκριμένη ομάδα μυών, πράγμα που θα τη βοηθήσει να τους χαλαρώσει κατά την εξώθηση του μωρού, τη στιγμή που αν ήταν απροετοίμαστη, μπορεί να έπεφτε στην παγίδα να τους σφίγγει με αποτέλεσμα καθυστέρηση τοκετού. Οι ασκήσεις Kegel για να είναι αποτελεσματικές, πρέπει να γίνονται σε όλη τη διάρκεια της κύησης.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων η γυναίκα πρέπει να απομονώσει και να γυμνάσει μόνο τους συγκεκριμένους πυελικούς μυς και να κρατά χαλαρούς τους μυς της κοιλιάς των μηρών και των γλουτών. Μπορεί να γίνονται παντού και οποιαδήποτε ώρα, στη δουλειά, στην ουρά του super market, στην κουζίνα. Είναι μια άσκηση που δε γίνεται αντιληπτή από τους άλλους.

α. Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας

β. Πάρτε μια εισπνοή και καθώς εκπνέετε, σφίξτε τους πυελικούς μυς, μετρήστε μέχρι το 10 και χαλαρώστε

γ. Επαναλάβετε 10 φορές

δ. Κάντε τα παραπάνω 3 φορές την ημέρα.

Με την πάροδο του χρόνου, οι ασκήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν παραλλαγές στη διάρκεια και στην ένταση ή να προηγείται μια με μακριά διάρκεια και να ακολουθούν πολλές και γρήγορες μικρής διάρκειας.

Share