Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Ο φυσιολογικός κύκλος

Ο φυσιολογικός κύκλος

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος χωρίζεται σε δυο φάσεις που χωρίζονται μεταξύ τους από την ωορρηξία.

Στην πρώτη φάση του κύκλου, σε μια από τις δυο ωοθήκες μεγαλώνει το ωοθυλάκιο, μία μικρή κύστη. Παράλληλα παράγονται από τις ωοθήκες ορμόνες κυρίως οιστρογόνα και προγεστερόνη, οι οποίες προετοιμάζουν τη μήτρα για ενδεχόμενη εγκυμοσύνη.

Όταν το ωοθυλάκιο φτάσει περίπου 2 εκατοστά, γίνεται η ωορρηξία, δηλαδή σπάει και απελευθερώνεται ένα κύτταρο, το ωάριο, μέσα στην σάλπιγγα της μήτρας. Εκεί αν συναντήσει το σπερματοζωάριο και ενωθούν θα σχηματίσουν το έμβρυο.

Μετά την ωορρηξία μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του κύκλου όπου στην ωοθήκη στη θέση του ωοθυλακίου βρίσκεται τώρα το ωχρό σωμάτιο, που παράγει την ορμόνη προγεστερόνη, την οποία χρειάζεται η μήτρα και ειδικότερα το ενδομήτριο για να συγκρατήσει το έμβρυο.

Αν δεν προκύψει εγκυμοσύνη σε αυτό τον κύκλο, τότε η ωοθήκες θα αρχίσουν να μειώνουν σταδιακά την παραγωγή ορμονών με αποτέλεσμα το ενδομήτριο που τόσο πολύ εξαρτάται από αυτές τις ορμόνες να μην μπορεί να συγκρατηθεί στη θέση του και να πέσει. Αυτή είναι η έμμηνος ρύση, η πτώση δηλαδή του ενδομητρίου από τη μήτρα μαζί με αίμα.

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος ξεκινά την πρώτη μέρα της περιόδου και τελειώνει την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου. Ιδανικά διαρκεί 28 μέρες, αλλά αποκλίσεις συν – πλην 7 ημερών θεωρούνται φυσιολογικές. Στην περίπτωση κύκλου 28 ημερών η ωορρηξία θα γίνει την 14η μέρα. Γενικά η πρώτη φάση μεταβάλλεται σε διάρκεια άλλα η δεύτερη φάση είναι σταθερή και το διάστημα από την ωορρηξία μέχρι την περίοδο είναι σχεδόν πάντα 14 μέρες.