Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Καρολίνα Κολιοπούλου: Γυναικολόγος-Μαιευτήρας-Χειρουργός / Κύηση  / Γονιμότητα: Πώς να προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη σας
Γονιμότητα: Πώς να προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη σας

Γονιμότητα: Πώς να προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη σας

Αν έχετε αποφασίσει με τον σύντροφό σας ότι έφτασε ο καιρός να γίνετε γονείς και επιθυμείτε να μείνετε έγκυος καλό θα ήταν να κάνετε τα παρακάτω:

  1. Να θυμάστε να παίρνετε μια βιταμίνη που λέγεται φυλλικό οξύ πριν μείνετε έγκυος και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Το φυλλικό οξύ μπορεί να προλάβει κατά 50 έως 70 % ανατομικές ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου του εμβρύου, αλλά και άλλων ανωμαλιών όπως το λαγώχειλος, ανωμαλίες στο στομάχι και στα άνω άκρα.
  2. Φροντίστε να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας για μια προγεννητική εκτίμηση.
  3. Αν πάσχετε από κάποιο χρόνιο νόσημα όπως διαβήτης, θυρεοειδοπάθεια, επιληψία, κατάθλιψη να ενημερώσετε το γιατρό που σας παρακολουθεί για το αντίστοιχο νόσημα ότι σκοπεύετε να μείνετε έγκυος έτσι ώστε να προσαρμόσει τις οδηγίες και τη φαρμακευτική αγωγή αναλόγως.
  4. Καιρός να σταματήσετε το κάπνισμα και να εφαρμόζετε ένα υγιεινό τρόπο ζωής με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.
  5. Αν υπάρχει πρόβλημα σωματικού βάρους καλό θα ήταν να ρυθμιστεί πριν από την εγκυμοσύνη. Το υψηλό βάρος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών στη εγκυμοσύνη όπως διαβήτη και υπέρτασης και το χαμηλό σχετίζεται με μείωση της γονιμότητας. Το ιδανικό σωματικό βάρος υπολογίζεται καλύτερα με τον Δείκτη Σωματικής Μάζας (Body Mass Index <BMI>). Για να τον υπολογίσετε θα πρέπει:1) Να μετρήσετε το βάρος σας σε κιλά (π.χ. 60kg), 2) Να μετρήσετε το ύψος σας σε μέτρα (π.χ. 1,65m) και να το πολλαπλασιάσετε με τον εαυτό του (π.χ. 1,65 χ 1,65=2,7225) και 3) Να διαιρέσετε τους δυο αριθμούς δηλαδή το βάρος πρός το ύψος στο τετράγωνο, που έχετε υπολογίσει (π.χ. 60:2,7225 =22). Ιδανικά το BMI πρέπει να είναι μεταξύ 18,5-25, διαφορετικά αν είναι μικρότερο του 18.5 τότε το βάρος είναι χαμηλότερο του φυσιολογικού, μεταξύ 25-30 πρόκειται για υπέρβαρο άτομο και περισσότερο από 30 για παχύσαρκο άτομο. Αν επιθυμείτε εγκυμοσύνη υπολογίστε το BMI  σας κι αν είναι κάτω του 18,5 ή πάνω του 30 είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να πάρετε ή να χάσετε βάρος, αντιστοίχως. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος και να θέσει τα θεμέλια για ομαλότερη έκβαση της εγκυμοσύνης.
  6. Φυσικά είναι η πλέον κατάλληλη εποχή να σταματήσετε το κάπνισμα, το οποίο σχετίζεται με τη γέννηση νεογνού με χαμηλό βάρος και διάφορες ανατομικές ανωμαλίες.
  7. Σε ορισμένες περιπτώσεις με βεβαρυμμένο ιατρικό οικογενειακό ιστορικό μπορεί να είναι χρήσιμη και η επαφή με κλινικό γενετιστή για τον εντοπισμό και συμβουλευτική σχετικά με κάποια νοσήματα που μπορεί να έχουν κληρονομική προδιάθεση.

 

Τι είναι το μασάζ του περινέου;

Το μασάζ στο περίνεο, μπορεί να κάνει την περιοχή που βρίσκεται μεταξύ κόλπου και πρωκτού (δέρμα και μυς) πιο ελαστική, ώστε στον τοκετό να τραυματιστεί όσο το δυνατόν λιγότερο ή να μη χρειαστεί περινεοτομή. Γίνεται από την 34η εβδομάδα, 3-4 φορές/ εβδομάδα για 5 λεπτά. Η διαδικασία έχει ως εξής: Με καθαρά χέρια, ξαπλώνετε και με τη χρήση κάποιου λιπαντικού όπως ΚΥ-gel, τοποθετείτε τους αντίχειρες έως και 3 εκατοστά μέσα στο κόλπο. Πιέζετε και τεντώνετε προς τα πίσω και στα πλάγια, έως να νιώσετε κάποιο αίσθημα καύσου. Όταν το νιώσετε, κρατείστε τους ιστούς τεντωμένους για ένα λεπτό, μέχρι το αίσθημα αυτό υποχωρήσει. Συνεχίστε με μασάζ στο κατώτερο τμήμα του κόλπου καθώς οι αντίχειρες πηγαίνουν πλάγια-πίσω. Κάνετε μαλάξεις χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες εσωτερικά και τα υπόλοιπα δάκτυλα εξωτερικά.

 

Ποιο  είναι το ιδανικό σωματικό βάρος που πρέπει να πάρω κατά την εγκυμοσύνη μου;

Το ιδανικό σωματικό βάρος υπολογίζεται καλύτερα με τον Δείκτη Σωματικής Μάζας (Body Mass Index <BMI>). Για να τον υπολογίσετε θα πρέπει:

1). Να μετρήσετε το βάρος σας σε κιλά (π.χ. 60kg),

2). Να μετρήσετε το ύψος σας σε μέτρα (π.χ. 1,65m) και να το πολλαπλασιάσετε με τον εαυτό του (π.χ. 1,65 χ 1,65=2,7225),

3). Να διαιρέσετε τους δυο αριθμούς δηλαδή το βάρος προς το ύψος στο τετράγωνο, που έχετε υπολογίσει (π.χ. 60:2,7225 =22)

Ιδανικά το BMI πρέπει να είναι μεταξύ 18,5-25, διαφορετικά αν είναι μικρότερο του 18.5 τότε το βάρος είναι χαμηλότερο του φυσιολογικού, μεταξύ 25-30 πρόκειται για υπέρβαρο άτομο και περισσότερο από 30 για παχύσαρκο άτομο. Αν επιθυμείτε εγκυμοσύνη υπολογίστε το BMI  σας κι αν είναι κάτω του 18,5 ή πάνω του 30 είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να πάρετε ή να χάσετε βάρος, αντιστοίχως. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να μείνετε έγκυος και να θέσει τα θεμέλια για ομαλότερη έκβαση της εγκυμοσύνης.