Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Ανωμαλίες περιόδου

Ανωμαλίες περιόδου

Οι ανωμαλίες της περιόδου είναι πολύ συνηθισμένος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες επισκέπτονται το γυναικολόγο τους. Ανάλογα με την αιτία άλλες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται εύκολα κι άλλες  είναι πιο σοβαρές.

Τι εννούμε όταν λέμε << ο κύκλος μου είναι φυσιολογικός>>;

Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος αποτελείται από δυο φάσεις που χωρίζονται μεταξύ τους από την ωορρηξία. Στην πρώτη φάση του κύκλου, σε μια από τις δυο ωοθήκες μεγαλώνει το ωοθυλάκιο, μία μικρή κύστη. Παράλληλα παράγονται από τις ωοθήκες ορμόνες κυρίως οιστρογόνα και προγεστερόνη, οι οποίες προετοιμάζουν τη μήτρα για ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Όταν το ωοθυλάκιο φτάσει περίπου 2 εκατοστά, γίνεται η ωορρηξία, δηλαδή σπάει και απελευθερώνεται ένα κύτταρο, το ωάριο, μέσα στην σάλπιγγα της μήτρας. Εκεί αν συναντήσει το σπερματοζωάριο και ενωθούν θα σχηματίσουν το έμβρυο. Μετά την ωορρηξία μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του κύκλου όπου στην ωοθήκη στη θέση του ωοθυλακίου βρίσκεται τώρα το ωχρό σωμάτιο, που παράγει την ορμόνη προγεστερόνη, την οποία χρειάζεται η μήτρα και ειδικότερα το ενδομήτριο για να συγκρατήσει το έμβρυο. Αν δεν προκύψει εγκυμοσύνη σε αυτό τον κύκλο, τότε η ωοθήκες θα αρχίσουν να μειώνουν σταδιακά την παραγωγή ορμονών με αποτέλεσμα το ενδομήτριο που τόσο πολύ εξαρτάται από αυτές τις ορμόνες να μην μπορεί να συγκρατηθεί στη θέση του και να πέσει. Αυτή είναι η έμμηνος ρύση, η πτώση δηλαδή του ενδομητρίου από τη μήτρα μαζί με αίμα. Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος ξεκινά την πρώτη μέρα της περιόδου και τελειώνει την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου. Ιδανικά διαρκεί 28 μέρες, αλλά αποκλίσεις συν – πλην 7 ημερών θεωρούνται φυσιολογικές. Στην περίπτωση κύκλου 28 ημερών η ωορρηξία θα γίνει την 14η μέρα. Γενικά η πρώτη φάση μεταβάλλεται σε διάρκεια άλλα η δεύτερη φάση ειναι σταθερή και το διάστημα από την ωορρηξία μέχρι την περίοδο είναι σχεδόν πάντα 14 μέρες.

Τι εννοούμε όταν λέμε << ο κύκλος μου είναι ανώμαλος>>;

Όταν διαρκεί λιγότερο από 21 μέρες και περισσότερο από 35 , όταν χάνεται πολύ αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου ή όταν η περίοδος διαρκεί για περισσότερες από 7 μέρες. Πάντως κατά την εφηβεία και την κλιμακτήριο είναι συχνές αυτές οι ανωμαλίες.

Πότε θεωρείται ανώμαλη μια αιμορραγία από τη μήτρα;

Όταν βλέπουμε αίμα ή καφέ υγρά ανάμεσα σε δυο περιόδους ή  μετά απο σεξουαλική επαφή ή μετά την εμμηνόπαυση.

Τι σημαίνουν τα καφέ υγρά στη μέση του κύκλου;

Όταν τα κολπικά υγρά έχουν χρώμα ανοιχτό έως σκούρο καφέ, σημαίνει ότι περιέχουν λίγο αίμα το οποίο επειδή αργεί να βγει έχει οξειδωθεί και δεν είναι πια κόκκινο. Αντίθετα το αίμα που βγαίνει αμέσως, έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα. Έτσι είναι απολύτως φυσιολογικό να αρχίζει και να τελειώνει η περίοδος με καφέ υγρά, αφού στην αρχή και στο τέλος το αίμα είναι λίγο και ρέει αργά. Είναι, επίσης, φυσιολογικό μερικές φορές να βλέπετε καφέ υγρά στις μέρες της ωορρηξίας σας. Οφείλεται, σχεδόν σίγουρα, στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν σε αυτή τη φάση κι έχουν ως αποτέλεσμα εκτός από την ωορρηξία και την απώλεια μικρής ποσότητας αίματος από το ενδομήτριο της μήτρας. Παρόλα αυτά καλό θα ήταν να σας εξετάσει ο γυναικολόγος για να αποκλείσει άλλες από τις παρακάτω αιτίες. Επιβάλλεται επίσης η εξέταση από το γυναικολόγο σε περίπτωση, που συνεχίζετε να έχετε καφέ κολπικά υγρά σε μέρες που δε σχετίζονται με την περίοδο ή την ωορρηξία.

Ποιές είναι οι αιτίες ανώμαλων;

 • Ορμονικές ανωμαλίες
 • Εγκυμοσύνη
 • Αποβολή
 • Εξωμήτριος Εγκυμοσύνη
 • Ενδομήτριο σπείραμα ή αντισυλληπτικό χάπι
 • Τραχηλίτιδα
 • Ινομυώματα
 • Πολύποδες
 • Aδενομύωση
 • Προβλήματα με την πήξη του αίματος
 • Καρκίνος κόλπου-τραχήλου-μήτρας
 • Χρόνια ιατρικά προβλήματα όπως  σακχαρώδης διαβήτης και θυρεοειδοπάθειες
 • Τραυματισμός

 

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω αν έχω ανωμαλίες περιόδου;

Καταρχήν ο γιατρός σας θα σας κάνει μερικές ερωτήσεις σχετικά με ασθένειες που είχατε περάσει ή ιατρικά προβλήματα που έχετε τώρα και φάρμακα που μπορεί να παίρνετε, σχετικά με το οικογενειακό σας ιστορικό και σχετικά με την ποιότητα της ζωής σας, το στρες, τη διατροφή, τις διακυμάνσεις του βάρους και την άσκηση.

Όταν σας ρωτήσει τι ανωμαλίες ακριβώς παρουσιάζετε στην περίοδο καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα ημερολόγιο όπου θα έχετε σημειώσει τις ημερομηνίες που είδατε αίμα, σε τι ποσότητα και γα πόσο κράτησε. Αυτό θα τον βοηθήσει πολύ. Θα σας εξετάσει γυναικολογικά και θα σας κάνει ένα υπερηχογράφημα και μπορεί να ζητήσει να κάνετε μερικές εξετάσεις αίματος. Σπανιότερα θα χρειαστεί να υποβληθείτε και σε άλλες εξετάσεις όπως βιοψία ενδομητρίου, απόξεση ενδομητρίου, υστεροσκόπηση ή λαπαροσκόπηση.

Ποια είναι η θεραπεία για τις ανωμαλίες της περιόδου;

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Πολλές φορές << περιμένουμε και βλέπουμε>> πως εξελίσσεται η κατάσταση, γιατί μπορεί να είναι ένα τυχαίο και παροδικό φαινόμενο. Άλλες φορές απαιτείται ρύθμιση του κύκλου με ορμονικά σκευάσματα όπως η προγεστερόνη και τα αντισυλληπτικά ή τοποθέτηση ενδομήτριου σπειράματος με προγεστερόνη που ελαττώνει την ποσότητα του αίματος στην περίοδο και σπανιότερα κάποια χειρουργική επέμβαση.