Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη

Λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη

Ιώσεις αναπνευστικού

Σε περιπτώσεις ιώσεως του ανώτερου αναπνευστικού µε φαρυγγικό πόνο στην κατάποση και συνάχι ή και πυρετό κάτω από 38˚C, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Η αντιμετώπιση γίνεται με πλύσεις του ρινικού βλεννογόνου με φυσιολογικό ορό κι αν χρειαστεί με αποσυμφορητικά του ρινικού βλεννογόνου που δρουν τοπικά και επομένως δεν επηρεάζουν το έμβρυο. Οι γαργάρες με αλατόνερο ανακουφίζουν τον πονόλαιμο και τα αντιπυρετικά τύπου παρακεταμόλης εμποδίζουν την άνοδο της θερμοκρασίας της εγκύου πάνω από τους 38˚C για να μην επηρεαστεί αρνητικά το έμβρυο

 Ερυθρά

Η ερυθρά είναι ιογενής λοίμωξη και μεταδίδεται συνήθως από τα μικρά παιδιά. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι επικίνδυνη για εσάς την ίδια. Τα συνήθη συμπτώματα της ερυθράς για την έγκυο είναι εξανθήματα, πυρετός και πρησμένοι λεμφαδένες. Εάν έχετε περάσει την ερυθρά ή έχετε εμβολιασθεί κατά αυτής της ασθένειας στην παιδική σας ηλικία η αργότερα, δεν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και το μωρό σας είναι ασφαλές. Εάν όμως αναπτύξετε αυτή τη λοίμωξη στην αρχή της εγκυμοσύνης το έμβρυο μπορεί να παρουσιάσει σοβαρές ανωμαλίες. Με μια απλή εξέταση αίματος μπορείτε να διαπιστώσετε εάν υπάρχουν στον οργανισμό σας αντισώματα κατά της ερυθράς. Εάν δεν έχετε αντισώματα μπορείτε να εμβολιαστείτε μετά τη γέννηση του μωρού για να είστε προστατευμένη στις επόμενες εγκυμοσύνες σας. Θα πρέπει να αποφύγετε τη σύλληψη για τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό κατά της ερυθράς. Αν, όμως, συλλάβετε πριν από τους τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό, δεν υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρός λόγος ανησυχίας.

Ανεμοβλογιά

Η ανεμοβλογιά είναι μία ιογενής λοίμωξη που προκαλεί εξανθήματα. Τα συμπτώματα της ανεμοβλογιάς είναι ελαφρύς πυρετός και εξανθήματα με φυσαλίδες σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, που στη συνέχεια γίνονται εφελκίδες. Επειδή οι περισσότεροι ενήλικοι έχουν περάσει την ασθένεια ως παιδιά, ή έχουν εμβολιαστεί  υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην προσβληθείτε, ακόμα κι αν έρθετε σε επαφή με πά­σχοντα, γιατί έχετε ανοσία. Επιπλοκές εμφανίζονται στο 1-2% των εμβρύων που η μητέρας τους μολύνθηκε από ανεμοβλογιά στο πρώτο μισό της εγκυμοσύνης. Για το δεύτερο μισό της κύησης ο κίνδυνος για το έμβρυο είναι ελάχιστος , εκτός πάλι αν η μητέρα μολυνθεί 5 μέρες πριν τον τοκετό της.

Κυτταρομεγαλοιός

Η λοίμωξη από κυτταρομεγαλοιό στην έγκυο μπορεί να είναι ασυμπτωματική αλλά η πιθανότητα μετάδοσης του ιού στο έμβρυο είναι κατά μέσο όρο 40% και από τα έμβρυα που θα έχουν τη λοίμωξη το 10% θα παρουσιάσει σοβαρές βλάβες. Αφού  μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά η έγκυος θα πρέπει να πλένει συχνά τα χέρια της και να μη μοιράζεται τροφές, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια με άλλους. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της θα πρέπει να ελέγχει τα επίπεδα αντισωμάτων του κυτταρομεγαλοιού στο αίμα της.

Ηπατίτιδα τύπου Β

Η ηπατίτιδα Β είναι ασθένεια ιογενής, η οποία μεταδίδεται μέσω του αί­ματος και των σωματικών υγρών. Συχνότερα μετα­δίδεται με τη σεξουαλική επαφή με πάσχοντα ή φορέα του ιού, με χρησιμο­ποιημένες βελόνες ή κατά την γέννηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε τη νόσο αποκτούν ανοσία αφότου η ηπατίτιδα κάνει τον κύκλο της και δεν νοσούν ξανά , ούτε μπορούν να τη μεταδώσουν σε άλλους. Οσο πιο αργά στην εγκυμοσύνη νοσήσει η μητέρα τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να νοσήσει και το έμβρυο. Έγκυες φορείς μπορούν να μεταδώσουν κι αυτές τον ιό στα νεογέννητα. Για να αποφευχθεί  η μετάδοση αμέσως μετά τη γέννηση, το μωρό εμβολιάζεται με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Β και του χορηγείται επίσης η ανοσοσφαιρίνη της ηπατίτιδας Β.

Ιός του έρπητα

Υπάρχουν δύο είδη του ιού: ο τύπος 1, που μολύνει τα χείλη και προκαλεί άφθες, και ο τύπος 2, που μολύνει τα γεννητικά όργανα υπό τη μορφή φυσαλίδων που περιέχουν κιτρινόχροο υγρό. Και οι δύο τύποι μεταδίδονται με στενή επαφή, όπως με το φιλί ή τη σεξουαλική επαφή. Και στους δύο τύπους δημιουργούνται οδυνηρά έλκη στο δέρμα, που μπορεί να εμφανιστούν οποτεδήποτε αλλά τυπικά έπονται κάποιου μουδιάσματος. Αν ο σύντροφός σας έχει προσβληθεί από τον ιό, πρέπει να φο­ρά προφυλακτικό κατά την επαφή για να μη μολυνθεί­τε. Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να μεταδώσετε τον ιό στο έμβρυο. Είναι ωστόσο πολύ πιο πιθανό να μολυνθεί το μωρό κατά τη γέννησή του. Γι αυτό και οι γιατροί συνιστούν καισαρική τομή στην περίπτωση που υπάρχει ενεργός έρπης γεννητικών οργάνων κατά τον τοκετό. Σπάνια, αν η μητέρα νοσήσει για πρώτη φορά και ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο μπορεί να μεταφερθεί ο έρπης μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και να παρουσιάσει πολλές και σοβαρές ανωμαλίες.

Τοξοπλάσμωση

Η τοξοπλάσμωση είναι μία λοίμωξη από ένα παρασιτικό πρωτόζωο που μεταδίδεται από την επαφή με αδέσποτες γάτες, καθώς και μέσω κατανάλωσης μη καλοψημένων ή και ωμών κρεάτων και λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά. Η λοίμωξη αυτή μπορεί να επηρεάσει σοβαρά το έμβρυο. Η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου στο έμβρυο από την έγκυο εξαρτάται από το χρόνο που έγινε η επιμόλυνση. Όσο πιο νωρίς μολυνθεί το έμβρυο τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα επιπτώσεων στην ανάπτυξή του. Όταν διαπιστώνεται µία τέτοια λοίμωξη στην εγκυμοσύνη, η χορήγηση αντιβιοτικών είναι απαραίτητη. Για να προστατευθείτε από την τοξοπλάσμωση να μην έρχεστε σε επαφή με γάτες, κυρίως αδέσποτες, να μην ασχολείστε με την άμμο υγιεινής της γάτας, εάν έχετε, να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά την επαφή ωμό κρέας και να πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά.

Λιστερίωοη

Η λιστερίωση είναι μία λοίμωξη από ένα βακτηρίδιο, που βρίσκε­ται στα άπλυτα ωμά λαχανικά, στο μη παστεριωμένο γάλα και το τυρί, στο ωμό και μέτρια ψημένο κρέας, στα πουλερικά, τα ψάρια και τα όστρακα. Η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εγκυ­μοσύνη, όπως πρόωρο τοκετό, αποβολή ή λοίμωξη στο έμβρυο. Η διάγνωσή της γίνεται δύσκο­λα, επειδή τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Η λοίμωξη προλαμβάνεται αν τρώτε τροφές μαγειρεμένες και γάλα και τυριά παστεριωμένα. Αν όμως παρουσιαστεί η λιστερίωση, θα χρειαστούν αντιβιοτικά για να θεραπευτεί.

Μυκητιάσεις

Η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων είναι συνηθισμένη κατά την εγκυμοσύνη, γιατί αυξάνεται η αιμάτωση του κόλπου και η παραγωγή βλέννας. Οι ορμονικές αλλαγές που παρατη­ρούνται στην εγκυμοσύνη συχνά ενισχύουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών στον κόλπο προκαλώντας μυ­κητιάσεις. Η αιτία αυτής της μόλυνσης είναι ένας μύ­κητας που ονομάζεται Candida. Το 25% των γυναικών τον έχουν στον κόλπο τους ασυμπτωματικά. Συνήθως τα συμπτώματα είναι παχύρρευστα κολπικά εκκρίματα χρώματος άσπρου, ερυθρότητα και κνησμός στο αιδοίο. Η Candida δεν επηρεάζει την εγκυμοσύ­νη, αλλά αν δε θεραπευτεί, το μωρό μπορεί σπανίως να αναπτύξει στοματί­τιδα αφού περάσει από τον μολυσμένο κόλπο σας όταν γεννηθεί. Η μυκητίαση θεραπεύεται με κολπικές κρέ­μες, υπόθετα και φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα αλλά είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε πρώ­τα το γιατρό σας. Για να προφυλαχθείτε από την Candida, αποφύγε­τε το μπάνιο σε μπανιέρα με ακατάλληλα αφρόλουτρα, να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα και να αποφεύγετε τα συνθετικά υλικά και τα στενά παντελόνια. Πάντα να σκουπίζεστε από μπρο­στά προς τα πίσω, όταν πάτε στην τουαλέτα. Αν τρώτε γιαούρτι με προβιοτικά καθημερινά θα καταφέρετε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Στρεπτόκοκκος τύπου Β

Πρόκειται για ένα αβλαβές βακτηρίδιο που βρίσκεται στον κόλπο. Μία στις δέκα υγιείς γυναίκες έχουν αυτό το βα­κτήριο. Μπορεί όμως να μεταδοθεί στο μωρό την ώρα του φυσιολογικού τοκετού. Γι αυτό, οι γυναίκες που έχουν στρεπτόκοκκο, πρέπει να λαμβάνουν αντιβίωση κατά τη διάρκεια του τοκετού. Στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης ο γιατρός ζητά έλεγχο του κολπικού υγρού για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ώστε να γνωρίζει αν θα σας χορηγηθεί η αντιβίωση.

Ουρολοίμωξη

Τα συνήθη συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η ανάγκη επείγουσας ούρησης, οξύς πόνος ή αίσθημα καύσου στη διούρηση, μικρή ποσότητα ούρων και δυσοσμία, συχνουρία και πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στη μέση ή στα πλευρά. Οι ουρολοιμώξεις είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου μπορεί να είναι και ασυμπτωματικές. Η βαρύτητα ποικίλλει, από απλή βακτηριουρία μέχρι βαριά λοίμωξη του νεφρού. Η ουρολοίμωξη μπορεί να υπάρχει αλλά να μην παρουσιά­ζετε κανένα σύμπτωμα, γι’ αυτό πρέπει να κάνετε εξετάσεις ούρων συχνά κατά την εγκυμοσύνη. Εάν η ουρολοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Γι αυτό, η αντιβιοτική θεραπεία κρίνεται απαραίτητη, χωρίς κανένα κίνδυνο για εσάς και το μωρό σας. Για να προλάβετε την επανεμφάνιση, φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά και να αδειάζετε συχνά την κύστη σας. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε σκύβοντας μπροστά στη λεκάνη για να σιγουρευτείτε πως έχει αδειάσει εντελώς. Τα εναπομείναντα ούρα στην κύστη αποτελούν τέλειο υπόστρωμα για να αναπτυ­χθούν αυτά τα βακτήρια.