
Αλλαγές στον τρόπο ζωής για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Υπάρχει η διαδεδομένη άποψη ότι ο καρκίνος του μαστού είναι κληρονομικός κι επομένως δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να προλάβει την εμφάνιση της νόσου, εκτός από τις εξετάσεις έγκαιρης ανίχνευσης που είναι: Από την ηλικία των 20 ετών αυτοεξέταση κάθε μήνα, την 7η-10η ημέρα του κύκλου και περιοδικά ψηλάφηση μαστών από γιατρό και το υπερηχογράφημα μαστών, ενώ προστίθεται κι η ετήσια ψηφιακή μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών.
Για την ακρίβεια, όμως, μόνο το 5-10% των καρκίνων του μαστού που διαγιγνώσκονται, πιστεύεται ότι είναι κληρονομούμενοι, ενώ υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής κι έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Για να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις πιθανότητες, πρέπει να γνωρίζουμε ποιοί είναι οι παραπάνω επιζήμιοι παράγοντες, ώστε να τους αποφύγουμε:
Η υπερκατανάλωση θερμίδων, τόσο όσο το βάρος να ξεπερνά τα φυσιολογικά επίπεδα ( BMI (δείκτης σωματικής μάζας) >25)
Η περιορισμένη κατανάλωση κατάλληλων τροφών (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής) που μπορούν να δώσουν ενέργεια, να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού, να εξασφαλίσουν υγεία και να μειώσουν το ρίσκο του καρκίνου γενικώς, καθώς το είδος διατροφής είναι συνυπεύθυνο για το 30-40% όλων των καρκίνων. Σημαντική είναι η λήψη τροφής που δεν έχει εκτεθεί σε φυτοφάρμακα, καθώς η έρευνα έχει αποδείξει κυτταρικές αλλοιώσεις σε εκτεθειμένα πειραματόζωα.
Η έλλειψη άσκησης, αφού η μέτρια έως έντονη άσκηση για 4-7 ώρες την εβδομάδα, φαίνεται να μειώνει το ρίσκο για καρκίνο του μαστού. Η άσκηση ασκεί ρυθμιστική δράση στο μεταβολισμό της γλυκόζης στο σώμα και μειώνει τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει την έκφραση του μαζικού κυττάρου. Επίσης συνεισφέρει στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους, που όπως προαναφέρθηκε είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για την αποφυγή του καρκίνου του μαστού.
Η κατανάλωση περισσότερων από 3 μερίδων αλκοόλ την εβδομάδα οδηγεί σε 15% περισσότερες πιθανότητες να εμφανισθεί καρκίνος του μαστού, συγκριτικά με τη μηδενική κατανάλωση. Υπολογίζεται ότι το ρίσκο αυξάνεται αρκετά για κάθε ποτό/μέρα. Φαίνεται ότι το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων και άλλων ορμονών που σχετίζονται με τους ορμονοευαίσθητους όγκους. Ένας ακόμα τρόπος δράσης του είναι η αλλοιώσεις που προκαλεί στο DNA.
Το κάπνισμα μεταξύ των πολλών νόσων με τις οποίες έχει συσχετισθεί, φαίνεται ότι αυξάνει και τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού σε νέες , προεμμηνοπαυσιακές ασθενείς. Επίσης υπάρχουν ερευνητικά στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ σοβαρού παθητικού καπνίσματος και καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης της εμμηνόπαυσης για πάνω από 5-10 χρόνια και η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών.
Γνωρίζοντας λοιπόν τους παραπάνω παράγοντες και τροποποιώντας κάποιες καθημερινές συνήθειες, μπορούμε να περιορίσουμε τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου και παράλληλα να προσφέρουμε στον εαυτό μας τις τρείς πολυπόθητες : ευεξία, ενέργεια και υγεία.
Για την ακρίβεια, όμως, μόνο το 5-10% των καρκίνων του μαστού που διαγιγνώσκονται, πιστεύεται ότι είναι κληρονομούμενοι, ενώ υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής κι έχουν ενοχοποιηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.