Η αλήθεια για τα συμπληρώματα ασβεστίου
Το ασβέστιο είναι πολύ δημοφιλές ως συμπλήρωμα διατροφής, ειδικά στις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, προκειμένου να προστατέψουν τα οστά τους, να μην πάθουν οστεοπόρωση και να αποφύγουν τα κατάγματα. Η αλήθεια όμως φαίνεται να είναι διαφορετική. Υπάρχουν στοιχεία από επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου όχι μόνο δεν προλαμβάνει την οστεοπόρωση και τα κατάγματα, αλλά συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νεφρολιθίασης, στεφανιαίας νόσου, και ισχαιμικών βλαβών στον εγκέφαλο. Η συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου σε γυναίκες που έχουν ήδη οστεοπόρωση πρέπει να είναι εξατομικευμένη, ανάλογα με το ατομικό τους ιατρικό ιστορικό και την ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου με τη διατροφή τους. Σε αυτές τις γυναίκες συστήνεται να προσλαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ασβέστιο με την τροφή κι αν αυτή είναι ανεπαρκής και κρίνεται η χορήγηση ασβεστίου συμπληρωματικά να είναι στη μικρότερη δυνατή δόση. Τροφές που αποτελούν σημαντικές πηγές ασβεστίου είναι γάλα με χαμηλά λιπαρά, όπως και γιαούρτι αλλά και το τυρί. Τα αμύγδαλα, οι σαρδέλες, οι γαρίδες ενώ τα λιπαρά ψάρια (ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα και ο ξιφίας) περιέχουν αρκετό ασβέστιο καθώς και βιταμίνη D. Από τα λαχανικά ασβέστιο περιέχεται σε υψηλότερες ποσότητες στο λάπατο, στο ραπάνι, στις μπάμιες, στη λαχανίδα, στο μπρόκολο, στο κινέζικο λάχανο, στο αγριοράδικο. Τα φασόλια περιέχουν άλατα του φωσφόρου που επηρεάζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό σας. Μπορείτε να ελαττώσετε την περιεκτικότητα των αλάτων αυτών στα φασόλια με το να τα αφήσετε να μουλιάσουν στο νερό για αρκετές ώρες και στη συνέχεια να τα βράσετε σε φρέσκο νερό.