Η μη ειδική βακτηριακή κολπίτιδα
Μια αρκετά συνηθισμένη λοίμωξη του κόλπου είναι η μη ειδική βακτηριακή κολπίτιδα. Συμβαίνει όταν υπάρχει διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου και επικράτηση παθογόνων αναερόβιων μικροβίων, συνηθέστερα της gardnerella vaginalis, έναντι των φυσιολογικών γαλακτοβάκιλλων. Στα συμπτώματα της συμπεριλαμβάνονται αυξημένα και δύσοσμα κολπικά υγρά, , ελαφρά φαγούρα ή τσούξιμο και πόνο.
Υπάρχει φαρμακευτική αντιβιοτική αγωγή με τη μορφή κολπικής κρέμας, κολπικών υπόθετων ή χαπιών από το στόμα. Παρακάτω όμως αναφέρονται μερικές προτάσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε πριν προβείτε στη φαρμακευτική αγωγή ή και να εφαρμόσετε προληπτικά για να μην υποτροπιάσει η κολπίτιδα μετά από τη θεραπεία:
- Το μηλόξυδο που επαναφέρει το όξινο pΗ στον κόλπο (τα αναερόβια μικρόβια ευδοκιμούν στο αλκαλικό pH). Προσθέστε 2-3 κούπες μηλόξυδο στο νερό της μπανιέρας ή μισή κούπα σε μια λεκάνη με νερό και καθίστε μέσα για 20 λεπτά καθημερινώς.
- Το βιολογικό γιαούρτι που περιέχει γαλακτοβάκιλλους και συνεισφέρει στον αποικισμό του εντέρου και του κόλπου από αυτά τα προστατευτικά μικρόβια. Εκτός από το να τρώτε καθημερινώς δυο βιολογικά γιαούρτια ( θα πρέπει να αναζητήσετε φυσικά γιαούρτια μικρών παραγωγών), μπορείτε επίσης να βουτήξετε ένα ταμπόν σε γιαούρτι και να το αφήσετε στον κόλπο για 1-2 ώρες, 2 φορές την ημέρα.
- Το tea tree oil που έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Λίγες σταγόνες από το αιθέριο έλαιο να προστεθούν στο νερό της μπανιέρας ή της λεκάνης με το νερό-μηλόξυδο, όπου θα καθίσετε για 20 λεπτά η θα χρησιμοποιηθούν σε κολπική πλύση με χαμομήλι.
- Το λάδι καρύδας έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες μεταξύ των οποίων τις αντιμικροβιακές και καλό να είναι να το χρησιμοποιείτε στην μαγειρική ή να εμποτίζετε με αυτό ένα ταμπόν που θα μείνει στον κόλπο 1-2 ώρες.
- Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει επίσης αντιβακτηριδιακή δράση. Να πίνετε λίγο νερό με 3-4 σταγόνες από αυτό, 2 φορές την ημέρα καθημερινώς.