Πολύποδας ενδομητρίου της μήτρας
Τι είναι το ενδομήτριο;
H μήτρα αποτελείται κυρίως από μυϊκές ίνες. Το κάλυμμα της εσωτερικής της επιφάνειας, της κοιλότητάς της, λέγεται ενδομήτριο και αποτελείται από ένα πιο ευαίσθητο και μαλακό ιστό. Αν η γυναίκα δε μείνει έγκυος, το ενδομήτριο πέφτει με την περίοδο. Μετά την περίοδο όμως, κάτω από την επίδραση των ορμονών, το ενδομήτριο αυξάνεται σε όγκο. Οι πολύποδες είναι περιοχές που το ενδομήτριο αυξάνεται λίγο περισσότερο. Καθώς μεγαλώνουν προβάλλουν από την επιφάνεια του ενδομητρίου, αλλά παραμένουν συνδεδεμένοι με αυτό με ένα μίσχο. Φανταστείτε ένα δέντρο, το έδαφος είναι το ενδομήτριο, ο κορμός είναι ο μίσχος και η φυλλωσιά είναι ο πολύποδας.
Πώς γίνεται η διάγνωση του ενδομητρικού πολύποδα;
Οι περισσότεροι πολύποδες έχουν διάμετρο γύρω στο ένα εκατοστό και σπάνια προκαλούν συμπτώματα. υπάρχουν όμως και άλλοι πολύ μεγαλύτεροι. Μπορεί να γίνουν η αιτία περισσότερου αίματος στην περίοδο ή αίματος εκτός περιόδου. Επίσης ευθύνονται για υπογονιμότητα.
Η διάγνωσή τους γίνεται με διακολπικό υπερηχογράφημα, υστεροσαλπιγγογραφία, που είναι η έγχυση μιας σκιαγραφικής ουσίας στη μήτρα και η λήψη ακτινογραφιών ή υστεροσκόπηση, με την οποία βλέπουμε το εσωτερικό της μήτρας με ένα λεπτό σωλήνα που φέρει οπτικές ίνες διαμέσου του κόλπου και του τραχηλικού στομίου στης μήτρας.
Ποιά είναι η αντιμέτωπιση του ενδομητρικού πολύποδα;
Όταν γίνει η διάγνωση ενός ενδομητρικού πολύποδα, η πρώτη ερώτηση που τίθεται είναι:
Μήπως είναι καρκίνος;
Ευτυχώς αυτό είναι σπάνιο, ενώ οι πιθανότητες να συμβαίνει αυξάνουν μετά την ηλικία των 50.
Η επόμενη ερώτηση είναι:
Πώς θα αφαιρέσουμε τον πολύποδα;
Η μέθοδος που χρησιμοποιούσαμε για πολλά χρόνια ήταν η απόξεση του ενδομητρίου, η οποία περιλαμβάνει ένα απαλό ξύσιμο του ενδομητρίου διαμέσου του τραχηλικού στομίου. Δυστυχώς, σε λίγες περιπτώσεις, ο πολύποδας είναι πιθανό να ξεφύγει, καθώς η εξέταση αυτή γίνεται χωρίς άμεση οπτική επαφή με την ενδομητρική κοιλότητα. Ίσως το υπερηχογράφημα να παρέχει κάποια βοήθεια στον εντοπισμό του πολύποδα. Η πιο νέα μέθοδος είναι η υστεροσκόπηση, με την οποία βλέπουμε τον πολύποδα και τον αφαιρούμε με ένα λεπτό ψαλίδι. Aναισθησία είναι απαραίτητη και για τις δυο επεμβάσεις, όμως στην υστεροσκόπηση, πιθανώς η ασθενής να πάρει μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων και για περισσότερο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει κάπως υψηλότερο ποσοστό επιπλοκών. Αφού αφαιρεθεί ο πολύποδας, θα γίνει ιστολογική εξέταση, η γυναίκα μπορεί να δει λίγο αίμα για λίγες μέρες, μπορεί να επιστρέψει την επόμενη στην εργασία της αν θέλει και να συνεχίσει την παρακολούθηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε ένα μικρό ποσοστό οι πολύποδες επανεμφανίζονται.