Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Αντισυλληπτικά χάπια

Αντισυλληπτικά χάπια

Πως ενεργούν;

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν ορμόνες που εμποδίζουν την ωορρηξία. Αυτές οι ορμόνες προκαλούν κι άλλες αλλαγές στο σώμα έτσι ώστε να προληφθεί μια εγκυμοσύνη. Η τραχηλική βλέννη γίνεται πιο πηκτή και έτσι το σπέρμα δυσκολεύεται να περάσει από τον κόλπο μέσα  στη μήτρα διαμέσου του τραχήλου. Επιπλέον το ενδομήτριο, το εσωτερικό στρώμα της μήτρας. γίνεται λεπτό, πράγμα που κάνει απίθανη την εμφύτευση ενός γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα.

Είναι αποτελεσματικά;

Το αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται από εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται πολύ καλή μέθοδος αντισύλληψης. Εννοείται βέβαια ότι δεν προστατεύει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πράγμα που μόνο το προφυλακτικό  μπορεί να προσφέρει. Στις 100 γυναίκες που το λαμβάνουν με προσοχή η μία θα μείνει έγκυος στον πρώτο χρόνο της αγωγής. Είναι σημαντικό να λαμβάνεται κάθε μέρα και περίπου την ίδια ώρα. Σε περίπτωσης εμέτων ή διάρροιας η γυναίκα θα πρέπει να ακολουθεί κι άλλη μέθοδο αντισύλληψης (πχ προφυλακτικό) εκείνο το μήνα, γιατί υπάρχει περίπτωση μη καλής απορρόφησης του αντισυλληπτικού. Η ταυτόχρονη λήψη μερικών φαρμάκων (πχ κάποια αντιβιοτικά και αντιεπιληπτικά) μπορεί να επιδράσει στην απορρόφησή τους από το έντερο και να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους. Αντιστρόφως, τα αντισυλληπτικά μπορεί να μεταβάλουν τα επίπεδα στο αίμα κάποιων άλλων φαρμάκων. Γιαυτό πριν από οποιαδήποτε προτεινόμενη φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση πάντα να αναφέρετε στο γιατρό σας ότι παίρνετε αντισυλληπτικά.

Υπάρχουν πολλά είδη αντισυλληπτικών δισκίων;

Υπάρχουν δυο είδη: τα χάπια που περιέχουν συνδυασμό ορμονών (οιστρογόνο και προγεστερόνη) και αυτά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη. Στην Ελλάδα είναι διαδεδομένα μόνο τα πρώτα, αλλά και παγκοσμίως οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν τα χάπια που περιέχουν συνδυασμό ορμονών. Κυκλοφορούν με διάφορα ονόματα και διαφέρουν μεταξύ τους στο είδος και τη δοσολογία των ορμονών που περιέχουν. Αν κάποιο προκαλεί παρενέργειες μπορεί να δοκιμαστεί ένα άλλο που να είναι καλύτερα ανεκτό από τη συγκεκριμένη γυναίκα.  

Πώς πρέπει να λαμβάνονται;

Υπάρχουν χάπια που η γυναίκα ξεκινά να τα λαμβάνει την πρώτη μέρα της περιόδου της και στη συνέχεια για 21 μέρες την ίδια περίπου ώρα. Ακολουθεί διακοπή μιας εβδομάδας μέσα στην οποία θα της έρθει η περίοδος και επανέναρξη για άλλες τρεις εβδομάδες, διακοπή μιας εβδομάδας και ούτω καθεξής. Τα χάπια που στο κουτί περιέχουν όλα την ίδια αναλογία ορμονών, μπορούν να λαμβάνονται και συνεχόμενα χωρίς τη διακοπή των 7 ημερών για  2 έως και 6 μήνες. Αυτό βοηθά ιδιαίτερα τις γυναίκες θέλουν να έχουν λιγότερες περιόδους, όπως αυτές που έχουν πόνους ή πολύ αίμα  στην περίοδο (δυσμηνόρροια και μηνορραγία, αντίστοιχα) ή άλλα συμπτώματα όπως έντονο πονοκέφαλο και προστατεύει επιπλέον τις γυναίκες που έχουν ενδομητρίωση.  Τα χάπια 28 ημερών παίρνονται κάθε μέρα χωρίς διακοπή. Προσοχή όμως επειδή σε αυτά η δοσολογία των ορμονών δεν είναι η ίδια σε όλα τα χάπια μέσα στο κουτί, θα πρέπει να ακολουθείται συγκεκριμένη σειρά στη λήψη των χαπιών, όπως συστήνει η φαρμακευτική εταιρεία που τα παρασκευάζει. Κατά τη διάρκεια της τέταρτης εβδομάδας θα έρθει και πάλι η περίοδος.

Εκτός από την αντισύλληψη παρέχουν κι άλλες ευεργετικές δράσεις;

Τα αντισυλληπτικά έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα εκτός από την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Ρυθμίζουν την περίοδο ώστε να έρχεται κάθε 28 μέρες, ελαττώνουν το αίμα και τον πόνο της περιόδου, αντιμετωπίζουν μερικές περιπτώσεις ακμής και τριχοφυΐας. Χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της ενδομητρίωσης. Επίσης η λήψη τους μειώνει τον κίνδυνο η γυναίκα να πάθει καρκίνο των ωοθηκών και του ενδομητρίου και οστεοπόρωση

Πώς επιδρούν στην ακμή τα αντισυλληπτικά χάπια;

Η ακμή δημιουργείται από τη συσσώρευση σμήγματος και νεκρών κυττάρων στο θύλακα της τρίχας. Τα μικρόβια παίζουν επίσης το ρόλο τους, όταν επιμολύνουν το θύλακα και προκαλείται φλεγμονή. Τα αντισυλληπτικά βοηθούν στην υποχώρηση της ακμής,  μειώνοντας την παραγωγή του σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, την ουσία που λιπαίνει τη βάση της τρίχας και το δέρμα. Επειδή τα αντισυλληπτικά χάπια καταστέλλουν ένα μόνο μηχανισμό δημιουργίας της ακμής, καλύτερα θα ήταν, να χρησιμοποιούνται μαζί με κάποια κρέμα κατά της ακμής. Για αισθητό αποτέλεσμα θα χρειαστεί να περάσουν μερικοί μήνες λήψης  αντισυλληπτικών δισκίων.  Προτού τα ξεκινήσεις θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου γιατί αν και θεωρούνται γενικώς ασφαλή και αποτελεσματικά, μερικές γυναίκες  παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο παρενεργειών.

Ποιές είναι οι παρενέργειες των αντισυλληπτικών δισκίων;

Οι πιο συνηθισμένες είναι πρήξιμο και πόνος στους μαστούς, ναυτία και έμετοι. Είναι ελαφρές παρενέργειες και και δεν κρατάνε περισσότερο από τρείς μήνες, Πολλές φορές κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών λήψης του χαπιού παρουσιάζεται αιμορραγία εκτός περιόδου, συχνότερα με τη μορφή καφέ υγρών. Αυτό είναι φυσιολογικό για τους τρεις πρώτους μήνες και μέχρι να το συνηθίσει ο οργανισμός. Αν όμως συνεχίζεται περισσότερο τότε μάλλον χρειάζεται να γίνει αλλαγή αντισυλληπτικού χαπιού. Αν παραλείψετε κάποιο χάπι διαβάστε τις οδηγίες του φυλλαδίου που βρίσκεται στο κουτί κι αν θέλετε καλέστε το γυναικολόγο σας.

Πότε μια γυναίκα πρέπει να αποφεύγει το αντισυλληπτικό χάπι;

Για τις περισσότερες γυναίκες ο κίνδυνος είναι μικρός. Γυναίκες όμως που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες καλό θα ήταν να αποφύγουν τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά και να πάρουν χάπι προγεστερινοειδές ή κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης.

  • Ιστορικό εγκεφαλικού
  • Θρομβοφιλία
  • Πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου καρδιοαγγειακής νόσου όπως  μεγάλη ηλικία, κάπνισμα, διαβήτης, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία
  • Καρδιακή νόσος
  • Υπέρταση
  • Ιστορικό εν τω βάθη φλεβικής θρόμβωσης
  • Καρκίνο μαστού
  • Ημικρανίες
  • Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
  • Παχυσαρκία
  • Διαβήτης με επιπλοκές
  • Κίρρωση
  • Ιστορικό χολοκυστίτιδας
Share