Κολπίτιδες

δημοσιεύθηκε στις 11/10/2010

Πώς είναι ο υγιής κόλπος;

Αρχικά η γυναίκα για να αντιληφθεί ότι έχει κάποιας μορφής κολπίτιδα πρέπει να γνωρίζει πώς είναι ο υγιής κόλπος. Το ph του κόλπου κανονικά είναι όξινο, με λίγες έως μέτριες σε ποσότητα εκκρίσεις που έχουν χρώμα διαφανές έως άσπρο ή υποκίτρινο και σύσταση από πολύ λεπτή έως παχύρρευστη. Το χρώμα και η σύσταση των κολπικών υγρών εξαρτάται από τα επίπεδα των ορμονών στο αίμα και από την μέρα του κύκλου. Τα υγρά του υγιούς κόλπου μπορεί να φέρουν μια διακριτική μυρωδιά αλλά δεν είναι ποτέ δύσοσμα. Φυσιολογικά υπάρχουν πολλά ειδή μικρόβιων και μυκήτων σε μικρές ποσότητες στον κόλπο, αλλά αυτό που επικρατεί είναι ο γαλακτοβακιλλος, ο όποιος σε συνεργασία με το όξινο ph εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό των υπολοίπων μικρόβιων και των μυκήτων κι επομένως δρα προστατευτικά στην ανάπτυξη κολπίτιδων.

Ποιες κολπίτιδες οφείλονται στην αλλαγή της μικροβιακής χλωρίδας του κόλπου;

Μερικοί παράγοντες που προκαλούν μεταβολές στο pH  και στο κολπικό περιβάλλον είναι, οι ορμονικές διαταραχές, η σεξουαλική επαφή ( ιδιαίτερα με νέο σύντροφο), η υγρασία που σχηματίζεται από τον ιδρώτα, τη ζέστη ή τα βρεγμένα μαγιό, το κολύμπι σε βρώμικες θάλασσες ή πισινές και η πτώση της άμυνας του οργανισμού από κούραση και στρες. Εξαιτίας των παραπάνω, μειωνεται η ποσότητα των γαλακτοβάκιλλων του κόλπου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη άλλων μικρόβιων και κατά συνέπεια κολπίτιδας, από τις οποίες ο συνηθέστερες είναι:

1.  Η μυκητιασική κολπίτιδα που εμφανίζεται με αίσθημα κνησμού και καψίματος στα έξω γεννητικά όργανα και στην είσοδο του κόλπου, ερυθρότητα, άσπρες παχύρευστες κολπικές εκκρίσεις, χωρίς δυσοσμία κατά κανόνα. Η θεραπεία γίνεται με κολπικά υπόθετα και κρέμες ή αγωγή από το στόμα. Συχνή είναι η εμφάνιση της μετά από χρήση αντιβιοτικών.

2.  Η μη ειδική βακτηριδιακή κολπίτιδα οφείλεται στην ανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών, που κάτω από κανονικες συνθήκες,μπορεί  να υπάρχουν στον κόλπο σε μικρότερες ποσότητες (Gardnerella vaginalis, mycoplasma, e.coli, streptococcus, staphylococcus κλπ). Εμφανίζεται με λεπτόρρευστο γκρι-άσπρο έκκριμα και δυσοσμία (σαν χαλασμένο ψαρί). Σε ένα μικρότερο ποσοστό παρατηρείται ερυθρότητα και ευαισθησία ή τσούκσιμο στην περιοχή του κόλπου. Μερικές φορές είναι τελείως συμπτωματική. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά σε μορφή κολπικής κρέμας ή από το στόμα.

Ποιές κολπίτιδες οφείλονται σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;

1. HPV (μόλυνση από τον Ίο των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων με αποτέλεσμα κονδυλώματα που μοιάζουν με μικρές κρεατοελιές στα έξω γεννητικά όργανα ή/και αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που λέγονται τραχηλικές δυσπλασίες,  οι οποίες ανιχνεύονταιι με το τεστ Παπανικολάου)

2. Έρπης (μόλυνση από τον Ίο του έρπητα με αποτέλεσμα φυσαλιδώδες εξάνθημα, ερυθρότητα, πόνο και αίσθημα τσουξίματος)

3. Τριχομονάδες που παρουσιάζονται με δύσοσμα κίτρινο-πράσινα κολπικά υγρά και ερυθρότητα του κόλπου ή/και τσούκσιμο στην ούρηση. Η θεραπεία γίνεται με αντιβιοτικά

4. Χλαμύδα και Γονόκοκκος. Αυτά είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορεί να παρουσιαστούν με κολπικό ερεθισμό και πυώδεις εκκρίσεις.

17-08-2017 Πέμπτη

Μάθε ποιες είναι οι γόνιμες μέρες σου

Μέτρα τον κύκλο σου!
Ενημερώσου έγκαιρα για τις κρίσιμες μέρες του μήνα.

Web Design & Development by Generation Y