Ο πόνος στην περίοδο αντιμετώπιζεται με βιοϊατρικό βελονισμό

δημοσιεύθηκε στις 02/05/2016

Οι πόνοι, ή αλλιώς δυσμηνόρροια, λίγο πριν και κατά την περίοδο οφείλονται σε επώδυνες μυϊκές συσπάσεις (κράμπες) της μήτρας. Όπως κάθε πονος έχει δυο συνιστώσες: την σωματική και την ψυχολογική. Η σωματική συνιστώσα είναι μια σειρά γεγονότων που δεν έχει πλήρως εξιχνιασθεί. Πιθανότα αφορά την αυξημένη παραγωγή ουσιών τοπικά από το ενδομήτριο της μήτρας (προταγανδίνη F2a) και από την υπόφυση στον εγκέφαλο (αντιδιουρητική ορμόνη), οι οποίες προκαλούν αγγειοσύσπαση στο μυ της μήτρας κι επομένως ελαττωμένη οξυγόνωση. Λόγω αυτής της κατάστασης παράγονται τοπικά  ουσίες (λευκοτριένες, αναεροβοι μεταβολίτες) που εαισθητοποιούν τα νεύρα, τα οποία στέλνουν το επώδυνο ερέθισμα στον εγκέφαλο. Παράλληλα, για πολλές από αυτές τις γυναίκες, το κεντρικό νευρικο σύστημα είναι έτσι ρυθμισμένο, που τις κάνει πιο ευαισθητες και σε λιγότερο επώδυνα ερεθίσματα. Η ψυχολογική συνιστώσα, αφορά τη διάσταση που δινει στην ενόχληση ο εγκέφαλος, το βαθμό που επιτρεπει στην κατάσταση αυτή να επηρέασει τις υπόλοιπες δραστηριότητες και το συναίσθημα.

Τα συνήθη παυσίπονα επηρεάζουν μόνο τη σωματική συνιστώσα κι επιπλέον έχουν πολλές παρενέργειες. Ο βελονισμός δρα θεραπευτικά, τόσο στη σωματική αιτία του πόνου, όσο και στο ψυχολογικό υπόβαθρο της δυσφορίας. Το ευχάριστο είναι ότι μετά απο 10 περίπου συνεδρίες, το αποτέλεσμα είναι προληπτικό και μακροπρόθεσμο, προλαμβάνει δηλαδή τη δυσμηνορροια που θα μπορούσε να επανεμφανιστεί για μήνες έως χρόνια.


Ακουγεται μαγικό αλλά δεν είναι. Πολλές μελέτες που έχουν γίνει πάνω στα θέμα, έχουν βγάλει τα εξής συμπεράσματα για τον τρόπο δράσης του βελονισμού στη δυσμηνόρροια:

  • Ρυθμίζει νευροενδοκρινικές λειτουργίες και εκφραση υποδοχέων στον άξονα υποθάλαμος-υπόφυση-ωοθήκες (Liu 2009; Yang 2008)
  • Δρα ανασταλτικά στις μυικές συσπασεις της μήτρας, καθώς αυξάνει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου, που έχει μυοχαλαρωτική δράση (Wang 2009)
  • Έχει χαλαρωτική δράση (Samuels 2008), μεταβάλλοντας τη βιοχημία του εγκεφάλου, καθώς μειώνει τη σεροτονίνη (Zhou 2008)  και αυξάνει τις ενδορφίνες (Han, 2004) και το νευροπεπτίδιο Υ(Lee 2009)
  • Μειώνει τη φλεγμονή, προωθώντας την έκλυση αγγειακών και ανοσοτροποποιητικών παραγόντων (Zijlstra 2003; Kavoussi 2007)
  • Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τον πόνο.
  • Ααξάνει την αγείωση της μήτρας μέσω της ενεργοποίσης του αυτονομου νευρικού συστήματος.
  • Απενεργοποιεί σημεία Τrigger στους κοιλιακούς μύες, επώδυνα σημεια κατά μήκος μιας συσπασμένης μυίκής δεσμίδας, που μπορεί να ευθύνονται για την κλινική εικόνα τς δυσμηνόρροιας.


Οι Κινέζοι και οι παραδοσιακοί βελονιστές θα έλεγαν ότι ο βελονισμός οφείλει τα θεαματικά του αποτελέματα στην ομαλοποίηση της ροής της ενέργειας μέσα σε κανάλια που λεγονται μεσημβρινοί. Ένας Δυτικός ιατρός χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να πειστεί για τη χρησιμότητα του βελονισμού. Αυτό του παρέχει η πλούσια επιστημονική βιβλιογραφία, αλλά και τα αποτελεσματα που έχει όταν την εφαρμόζει στους ασθενείς του. Στο παρακάτω, θα συμφωνούσαν Κινέζοι και Δυτικοί, ειπωμένο από τον καθένα με τα λόγια του: Για την επίτευξη της Υγείας είναι απαραίτητη η ρύθμιση της ομοιόστασης του οργανισμού, ή αλλιώς η εξισορρόπηση του yin με το yang...!

17-08-2017 Πέμπτη

Μάθε ποιες είναι οι γόνιμες μέρες σου

Μέτρα τον κύκλο σου!
Ενημερώσου έγκαιρα για τις κρίσιμες μέρες του μήνα.

Web Design & Development by Generation Y