ΠΡΟΛΗΨΗ
Τι πρέπει να κάνετε για να προλάβετε το γυναικολογικό καρκίνο

δημοσιεύθηκε στις 23/11/2010

Original_accordeon4

Το άκουσμα και μόνο του γυναικολογικού καρκίνου μας φέρνει ανατριχίλες. Όμως δεν είμαστε αβοήθητες  μπροστά του. Υπάρχουν τρόποι πρόληψης που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Για παράδειγμα έχει βρεθεί ότι ο ΗPV ευθύνεται για περισσότερους από 90% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας κι αφού αυτός ο ιός μεταδίδεται σεξουαλικά το ασφαλές σεξ χωρίς άσκοπη εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων και με τη χρήση προφυλακτικού είναι σημαντικό μέσο πρόληψής του. Επιπλέον, ο εμβολιασμός κατά κάποιων τύπων HPV μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το κάπνισμα έχει θετική σχέση με τη νόσο αυτή κι αυτό λοιπόν είναι ένας ακόμα λόγος για να σταματήσουμε άμεσα αυτή την πολύ κακή συνήθεια.

Με όλους τους καρκίνους, αλλά ιδιαίτερα με αυτόν του ενδομητρίου, των ωοθηκών και του μαστού πρέπει να γνωρίζουμε καλά το οικογενειακό μας ιστορικό. Αν γνωρίζουμε ότι υπήρξε αντίστοιχο συμβάν στη στενή οικογένεια μας κάνει περισσότερο επιμελείς και προσεκτικές. Μέσα πρόληψης του καρκίνου του ενδομητρίου είναι η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, η απώλεια βάρους καθώς η παχυσαρκία είναι μια από τις αιτίες του και η συχνή μέτρια άσκηση όπως 30 λεπτά περπάτημα 4-5 φορές την εβδομάδα που βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην αποκατάσταση του φυσιολογικού βάρους. 

Οι εγκυμοσύνες, ο θηλασμός και η χρήση αντισυλληπτικών προστατεύουν τη γυναίκα από τον καρκίνο των ωοθηκών. Η παχυσαρκία και το κληρονομικό ιστορικό καρκίνου ωοθήκης, μαστού, ενδομητρίου (μήτρας), παχέως εντέρου και μερικών περιπτώσεων καρκίνου του προστάτη είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Η διάγνωση σε πάνω από 60% των καρκίνων ωοθήκης τίθεται σε προχωρημένο στάδιο, γιατί, συνήθως, δε δίνει συμπτώματα. Το διακολπικό υπερηχογράφημα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση γιατί είναι μια πολύ καλή μέθοδος διάγνωσης της νόσου σε πρώιμο και επομένως θεραπεύσιμο στάδιο. Η εξέταση Ca-125 στο αίμα βοηθά επίσης στην πρώιμη διάγνωση της νόσου και θα πρέπει να γίνεται συστηματικά ιδιαίτερα σε γυναίκες με κληρονομικό ιστορικό.

Η μαστογραφία είναι η πιο ειδική εξέταση για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Δεν είναι τέλεια αλλά ανιχνεύει το 80% όλων των καρκίνων. Πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από τα 40 έτη και μετά. Η μαστογραφία και άλλες συμπληρωματικές διαγνωστικές εξετάσεις σε πιο μικρές ηλικίες ενδείκνυνται αν η γυναίκα έχει υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

17-08-2017 Πέμπτη

Μάθε ποιες είναι οι γόνιμες μέρες σου

Μέτρα τον κύκλο σου!
Ενημερώσου έγκαιρα για τις κρίσιμες μέρες του μήνα.

Web Design & Development by Generation Y