Η πολυπλοκότητα της γυναικείας σεξουαλικότητας.

δημοσιεύθηκε στις 20/01/2016

Ας ξεκινήσουμε με λίγα λόγια για την ιστορία της γυναικείας σεξουαλικότητας...Ο πρώτος που έδειξε επιστημονικό ενδιαφέρον ήταν ο Φρόυντ. Μεταξύ των θεωριών που διατύπωσε ήταν κι εκείνη που χαρακτήριζε τον κλειτοριδικό οργασμό σαν μια ανώριμη και χαμηλής έντασης απάντηση στη σεξουαλική διέγερση, ενώ τον κολπικό σαν την ώριμη απάντηση μια υγιούς σεξουαλικά γυναίκας, με ένταση πολύ υψηλότερη από αυτή του κλειτοριδικού οργασμού. Εκτοτε οι γυναίκες για περισσότερο από μισό αιώνα προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τον κολπικό οργασμό και οι περισσότερες που δεν τα κατάφερναν κατέληγαν για ψυχοθεραπεία σεξουαλικής δυσλειτουργίας στο ντιβάνι του Φρόυντ ή κάποιου οπαδού του. Στη δεκαετία του 60 ερευνητές όπως ο Kinsley και οι Masters και Johnson, παίρνουν ιστορικό από χιλιάδες γυναίκες για να καταλήξουν ότι οι περισσότερες από αυτές δεν φτάνουν σε οργασμό όταν υπάρχει μόνο κολπικός ερεθισμός. Έτσι ο μύθος που έπλασε ο Φρόυντ καταρρίπτεται, ώστε να θεωρούμε πλέον και τα δυο είδη οργασμού φυσιολογική σεξουαλική απάντηση.

Σήμερα η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία κατατάσσεται σε τέσσερεις κύριες κατηγορίες, οι οποίες πολλές φορές αλληλεπικαλύπτονται και είναι οι διαταραχές της επιθυμίας, οι διαταραχές της διέγερσης, οι διαταραχές του οργασμού και καταστάσεις πόνου κατά την επαφή. Οι  γυναίκες αναφέρουν τουλάχιστον ένα πρόβλημα σεξουαλικής δυσλειτουργίας στο μεγάλο ποσοστό του 40 % περίπου. Παρόλα αυτά το πρόβλημα σεξουαλικής δυσλειτουργίας προκαλεί ανησυχία και ενόχληση στο 12% του γενικού πληθυσμού των γυναικών.  Οι τελευταίες είναι οι γυναίκες που πρέπει, οπωσδήποτε, να αναζητήσουν βοήθεια από το γιατρό τους. Οι περισσότεροι γιατροί, όμως,  διστάζουν να αναφέρουν το θέμα της σεξουαλικότητας σε μια επίσκεψη ρουτίνας για διάφορους λόγους, όπως έλλειψη άνεσης, χρόνου, μειωμένων δυνατοτήτων  αντιμετώπισης ή απλά περιμένουν από τις γυναίκες να αναφέρουν οι ίδιες το θέμα. Από την άλλη πλευρά και οι γυναίκες είτε δυσκολεύονται να το συζητήσουν με το γιατρό τους επειδή ντρέπονται, είτε έχουν μάθει να ζουν με το πρόβλημά τους. Η αλήθεια είναι ότι γιατροί και ασθενείς  πρέπει, πάντα, να αντιμετωπίζουν το θέμα της σεξουαλικότητας κατά τη λήψη του γυναικολογικού ιστορικού.

Ας περιγράψουμε τις κατηγορίες  γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας :

1.Διαταραραχή επιθυμίας/ενδιαφέροντος : Απουσία ή μείωση ενδιαφέροντος, επιθυμίας, σκέψεων, φαντασιώσεων και δεκτικότητας. Απουσία ή σπάνια η ύπαρξη πρωτοβουλίας ή λόγων παρακίνησης για σεξ. Η απουσία ενδιαφέροντος είναι μεγαλύτερη από αυτή που φυσιολογικά παρατηρείται με την αύξηση της ηλικίας ή την ηλικία της σχέσης.

2.Διαταραχή διέγερσης: α) Απουσία ή σημαντική μείωση υποκειμενικής αντίληψης της διέγερσης (αίσθημα διέγερσης-ευχαρίστησης από οποιοδήποτε τρόπο ερεθισμού). β) Απούσα ή μειωμένη διέγερση των γεννητικών οργάνων ( διόγκωση των χειλέων, κλειτορίδας -ύγρανση). Μπορεί να συμβαίνει το πρώτο ή το δεύτερο μόνα τους ή και τα δύο μαζί.

3.Διαταραχή επίμονης διέγερσης: Αυτόματη, ενοχλητική και ανεπιθύμητη διέγερση των γεννητικών οργάνων ( μυρμήγκιασμα, αίσθηση παλμών), όταν δεν υπάρχει σεξουαλική επιθυμία. Η επίγνωση της διέγερσης είναι συνήθως αλλά όχι πάντα δυσάρεστη. Η διέγερση δεν μετριάζεται από τον οργασμό και παραμένει για ώρες ή ημέρες.

4.Διαταραχές οργασμού: Παρά την έντονη σεξουαλική διέγερση, ο οργασμός μετά από κάθε είδους ερεθισμό απουσιάζει ή εμφανίζεται σε πολύ μικρή ένταση ή καθυστερεί πολύ.

5.Κολεόσπασμος: Επίμονη ή επαναλαμβανόμενη δυσκολία να επιτραπεί η είσοδος στον κόλπο του πέους, δακτύλου ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου, παρόλο που η επιθυμία της γυναίκας είναι να γίνει η εισαγωγή. Συχνά υπάρχει φοβία, ή ανησυχία μήπως πονέσει. Οφείλεται σε ακούσιες συσπάσεις των πυελικών μυών.

6.Δυσπαρεύνεια : Επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος σε προσπάθεια ή ολοκλήρωση διείσδυσης του πέους στον κόλπο

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει ένα πολύ καλό ιστορικό με ερωτήσεις σχετικές με την ψυχοσεξουαλική κατάσταση της ασθενούς, τον εντοπισμό πιθανών  άλλων προβλημάτων υγείας ή φαρμακευτικής αγωγής  που μπορεί έχουν ως μια από τις συνέπιες ή παρενέργειες, αντίστοιχα, τη σεξουαλική δυσλειτουργία. Η κλινική εξέταση και ίσως κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις όπως ένας ορμονικός έλεγχος, θα δώσουν επιπλέον πληροφορίες. Η θεραπεία καθορίζεται από το είδος της διαταραχής. Ανάμεσα στα θεραπευτικά μέσα που διατίθενται είναι η εκπαίδευση της γυναίκας σχετικά με ζητήματα λειτουργίας και ανατομίας των σεξουαλικών οργάνων, λιπαντικά ή υγραντικά του κόλπου, ορμονοθεραπεία. Σε εξέλιξη βρίσκονται ποικίλες μελέτες για άλλα μέσα αντιμετώπισης της γυναικείας σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Επισης συμπληρωματικές θεραπείες, όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσουν.

17-08-2017 Πέμπτη

Μάθε ποιες είναι οι γόνιμες μέρες σου

Μέτρα τον κύκλο σου!
Ενημερώσου έγκαιρα για τις κρίσιμες μέρες του μήνα.

Web Design & Development by Generation Y