Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Καρολίνα Κολιοπούλου: Γυναικολόγος-Μαιευτήρας-Χειρουργός / Συχνά προβλήματα  / Ομοιοπαθητική ιατρική στην υπηρεσία της γυναίκας: Αναζήτηση του μύθου ή της αλήθειας
Ομοιοπαθητική ιατρική στην υπηρεσία της γυναίκας: Αναζήτηση του μύθου ή της αλήθειας

Ομοιοπαθητική ιατρική στην υπηρεσία της γυναίκας: Αναζήτηση του μύθου ή της αλήθειας

Έχει περάσει καιρός από τότε που η γυναίκα-ασθενής αντιμετώπιζε το γιατρό σαν αυθεντία και τηρούσε τυφλά τις οδηγίες του, χωρίς να εκφράσει τις απορίες της, χωρίς οι προσωπικές της επιθυμίες και ιδιαιτερότητες να ληφθούν υπόψη, φεύγοντας με αναπάντητα ερωτήματα και χωρίς, ούτε κατά διάνοια, να ζητήσει δεύτερη γνώμη. Σήμερα η γυναίκα που έχει μπει πολύ δυναμικά στο παιχνίδι της ζωής, με τη βοήθεια της άπλετης πληροφόρησης, πολύ συχνά αιφνιδιάζει το γιατρό της με τις γνώσεις της. Η γυναίκα σήμερα, που τόσα δίνει στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία, δε μπορεί να μείνει ικανοποιημένη, όταν ο γιατρός την αντιμετωπίζει μόνο σα σύμπτωμα. Απαιτεί μια πιο ολιστική προσέγγιση από μέρους του. Θέλει ο γιατρός της να γνωρίζει ότι συναίσθημα-διανόηση-σώμα είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτούμενα.

Γνωρίζουμε ότι στην περίπτωση μιας λοίμωξης υπάρχουν βαθύτερες αιτίες, κάτω από ένα μικρόβιο ή έναν ιό, που την προκαλούν.  Μια κολπίτιδα δεν οφείλεται μόνο σε  ένα μικρόβιο, αλλά είναι και το αποτέλεσμα της διαταραχής της ομαλής λειτουργίας του αμυντικού συστήματος του οργανισμού. Γνωρίζουμε ότι πολλές σωματικές ασθένειες είναι η συνέπεια αρνητικών ή καταπιεσμένων συναισθημάτων. Το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή τα ενοχλητικά συμπτώματα της κλιμακτηρίου είναι ανάλογες περιπτώσεις, των οποίων ή ένταση των ενοχλήσεων επηρεάζεται από το επίπεδο του στρες. Αυτές τις καταστάσεις η κλασσική ιατρική δε θεραπεύει. Είναι δυνατό βέβαια ένα φάρμακο της κλασσικής ιατρικής, να αντιμετωπίσει άμεσα το σύμπτωμα, αλλά δεν αποτελεί ριζική  θεραπεία. Είναι ένα προσωρινό μέτρο, που ενδεχομένως να έχει και παρενέργειες.

Σαν αποτέλεσμα, είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες μεγάλη αύξηση στη ζήτηση εναλλακτικών τρόπων αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων. Βέβαια, η δύναμη και η αποτελεσματικότητα της κλασσικής ιατρικής δεν αμφισβητείται επ’ουδενί. Το χειρουργείο και τα φάρμακα πάντα θα δίνουν λύση σε πολλές ασθένειες και θα σώζουν ζωές.  Υπάρχουν όμως γυναικολογικές παθήσεις που αποτελούν ένα αδιέξοδο για την κλασσική ιατρική. Το κλασσικό φάρμακο μπορεί, ενδεχομένως, να καταπιέζει το σύμπτωμα, χωρίς να εξολοθρεύει την αιτία, γι’αυτό και πολλές φορές μετά τη διακοπή της αγωγής, να παρατηρούνται υποτροπές. Μερικές από αυτές τις περιπτώσεις είναι, εκτός από προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο και την κλιμακτήριο, που ήδη αναφέραμε ως παραδείγματα, οι υποτροπιάζουσες κολπίτιδες και κυστίτιδες, η υπογονιμότητα, και οι επαναλαμβανόμενες αποβολές. Ανάλογες  καταστάσεις, επίσης, μη γυναικολογικής φύσης, ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες όπως η σπαστκή κολίτιδα, δυσκοιλιότητα, το άγχος και οι εναλλαγές της διάθεσης, αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και το έκζεμα.

Το μεγαλύτερο εφόδιο που πήρα ήταν να μην εστιάζω μόνο στο σύμπτωμα για το οποίο έρχεται η ασθενής, αλλά να τη βλέπω σαν ένα σύνολο συναίσθημα-διανόηση-σώμα και να στοχεύω να βοηθήσω, με όσα μέσα διαθέτω, στην αποκατάσταση του οργανισμού της ολιστικά, για να αποκτήσει υγεία, ισορροπία, ενέργεια και ομορφιά.

Αυτό το κενό θεραπευτικής δυνατότητας αναζήτησα με την εκπαίδευσή μου στην ομοιοπαθητική, γνωρίζοντας ότι είναι ένα θέμα αμφιλεγόμενο. Έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά κι ορκισμένους εχθρούς. Για μια μεγάλη μερίδα του ιατρικού κόσμου, αλλά και για πολλούς ασθενείς που αισθάνθηκαν ότι ευεργετήθηκαν από αυτή, πρόκειται για μια εναλλακτική και ολιστική μέθοδο θεραπείας, που χρησιμοποιεί ουσίες που προέρχονται από φυτά, ζώα ή ορυκτά σε πολύ αραιωμένες δόσεις, οικονομική, ασφαλής, αφού χορηγείται σε βρέφη και σε εγκύους, χωρίς παρενέργειες και με μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Για οξείες καταστάσεις όπως είναι μια οξεία κυστίτιδα, οξεία κολπίτιδα και η ναυτία της κύησης είναι άμεσα αποτελεσματική. Για πιο χρόνιες καταστάσεις όπως η δυσμηνόρροια, οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, οι ανωμαλίες περιόδου, η ομοιοπαθητική αγωγή έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει, κάτω από τη σωστή καθοδήγηση του ομοιοπαθητικού ιατρού, μαζί με το συγκεκριμένο σύμπτωμα και άλλες διαταραχές στο τρίπτυχο συναίσθημα-διανόηση-σώμα. Ένα ερώτημα που ανακύπτει συχνά είναι, αν η αποτελεσματικότητά της οφείλεται στα σκευάσματα ή είναι placebo. Οι φίλοι της ομοιοπαθητικής απαντούν σε αυτό υποστηρίζοντας ότι αφού δρα σε μωρά και ζώα δεν είναι δυνατόν να είναι αυθυποβολή. Από την άλλη, η επιστημονική βιβλιογραφία δεν παρουσιάζει αρκετό υλικό για να υποστηρίξει αυτή τη θέση.

Το ταξίδι της εξερεύνησης της ολιστικής ιατρικής, που αποφάσισα να κάνω ως ιατρός,  ξεκίνησε με την ομοιοπαθητική. Σαν κλασσικός ιατρός θα ήθελα να γνωρίζω με ποιο μηχανισμό δρα, αλλά απάντηση δεν έχει δοθεί. Ως επιστήμονας και ως άνθρωπος αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό πολλές πληροφορίες και από την κριτική μου ματιά δεν θα ξέφευγε ούτε η ομοιοπαθητική.  Η αναζήτηση του μύθου ή της αλήθειας συνεχίζεται. Οφείλω να τονίσω όμως ότι η  εκπαίδευση στην ομοιοπαθητική με εισήγαγε σε όρους και πρακτικές από τις οποίες είχαμε απομακρυνθεί εμείς οι κλασσικοί ιατροί. Το μεγαλύτερο εφόδιο που πήρα ήταν να μην εστιάζω μόνο στο σύμπτωμα για το οποίο έρχεται η ασθενής, αλλά να τη βλέπω σαν ένα σύνολο συναίσθημα-διανόηση-σώμα και να στοχεύω να βοηθήσω, με όσα μέσα διαθέτω, στην  αποκατάσταση του οργανισμού της  ολιστικά, για να αποκτήσει υγεία, ισορροπία, ενέργεια και ομορφιά.

Share