Ώρες ιατρείου: Δευτέρα & Πέμπτη 17:00 - 21:00, Τετάρτη 09:00 - 14:00

+30 210 7239223

Βασ.Σοφίας 35, Κολωνάκι, Αθήνα

Top
Γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα

Γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Μια γυναίκα πρέπει να γνωρίζει την ανατομία και πώς λειτούργει το αναπαραγωγικό της σύστημα γιατί έτσι θα εντοπίσει το ασυνήθιστο και διαφορετικό, αλλά και θα αποφύγει «κακοτοπιές», συνήθειες δηλαδή που μπορεί να τη βλάψουν.

Πρέπει να γνωρίζει δηλαδή ότι:

  1. Η κλειτορίδα είναι το πιο ευαίσθητο όργανο των έξω γεννητικών οργάνων. Βρίσκεται στην κορυφή πάνω από την ουρήθρα εκεί που ενώνονται τα χείλη του αιδοίου. Σε αυτή καταλήγουν τα ίδια νεύρα που φτάνουν στο πέος και αποτελείται από τον ίδιο σπογγώδη ιστό που αποτελείται το πέος. Στη διέγερση γεμίζει αίμα και διογκώνεται σα σφουγγάρι , όπως το πέος.
  2. Ανάμεσα στα χείλη βρίσκεται η είσοδος του κόλπου, που σαν ένας διάδρομος στο βάθος καταλήγει στο κάτω τμήμα της μήτρας στον τράχηλο. Στο εσωτερικό του τραχήλου βρίσκεται ο ενδοτράχηλος, ένας λεπτός σωλήνας που συνδέει τον κόλπο με το εσωτερικό της μήτρας. Η μήτρα είναι ένας μυς σαν αχλάδι και το εσωτερικό της καλύπτεται από το ενδομήτριο που πέφτει κάθε μήνα με την περίοδο
  3. Δεξιά και αριστερά της μήτρας βγαίνουν δυο λεπτά σωληνάκια οι σάλπιγγες, και έξω από τη μήτρα πάλι στα πλάγια βρίσκονται οι ωοθήκες που παράγουν τις γυναικείες ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη.
  4. Κάθε μήνα μια μικρή κύστη, το ωοθυλάκιο μεγαλώνει στην ωοθήκη και κατά μέσο ορό σε δυο εβδομάδες από την πρώτη μέρα της περιόδου σπάει, και ένα κύτταρο, το ωάριο, μπαίνει στη σύστοιχη σάλπιγγα, όπου θα συναντήσει το σπερματοζωάριο για να γονιμοποιηθεί. Αν γονιμοποιηθεί μετά από γεωμέτρες θα εμφυτευτεί στο ενδομήτριο, αν όχι οι ωοθήκες θα μειώσουν σταδιακά την παραγωγή ορμονών και μετά από 14 μέρες θα έρθει η περίοδος μαζί με μυϊκές κράμπες της μήτρας, , το σύμπτωμα που  καλούμε δυσμηνόρροια.
Share